Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Το θέατρο του παραλόγου και... το "κλάμα" των κυβερνητικών στελεχών




Tης Μαρίνας Μάνη

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης ως πολιτικό θρίλερ με ζητούμενο μία υπερβατική διακυβέρνηση και θα καταλήξει τα μεσάνυχτα της Κυριακής ως εσωκομματικό θρίλερ με μοναδικό διακύβευμα να παρατείνει τη ζωή της διακυβέρνησης Παπανδρέου.

Η πρόταση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κυβέρνηση εθνικής ενότητας είχε άδοξο τέλος. Όχι επειδή την αρνήθηκε ο δεύτερος, αλλά διότι – κατά το Μαξίμου – δεν την… χειρίσθηκε σωστά επικοινωνιακά και, επιπλέον, διότι έθεσε όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί.

Οι εν λόγω όροι που έθεσε ο κ. Σαμαράς ήταν δύο: πρώτον, να ορισθεί πρωθυπουργός πρόσωπο κοινής αποδοχής και, δεύτερον, η κυβέρνηση συνεργασίας να είναι βραχύβια και να έχει ως αντικείμενο την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Έπεσαν από τα σύννεφα

Λίγα λεπτά μετά τη διαρροή της πληροφορίας από την Λ. Συγγρού, το Μαξίμου την επιβεβαίωσε με την εξής διευκρίνιση: Ότι η «πατρότητα» της ιδέας ανήκε στον κ. Παπανδρέου και ότι ο ίδιος εμφανίσθηκε «ανοικτός» στο ενδεχόμενο να παραχωρήσει το πρωθυπουργικό του αξίωμα σε πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Προς τι η υπαναχώρηση; Σύμφωνα με το «δράμα» που εκτυλίχθηκε… μπροστά στα μάτια των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στη Βουλή τη χθεσινή «καυτή» ημέρα, τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ -ακόμη και η περίφημη «ομάδα Παπανδρέου»- έπεσαν από τα σύννεφα στο άκουσμα της είδησης. Κι όταν… προσγειώθηκαν, δεν έκρυβαν την οργή τους. Τόσο επειδή ο αρχηγός τους είχε λειτουργήσει ερήμην τους, όσο και διότι διαφωνούσαν «κάθετα» με την παραχώρηση της πρωθυπουργίας σε τρίτο πρόσωπο.

Το Μεσοπρόθεσμο… στον «αέρα»

Το σκηνικό ήταν πρωτόγνωρα… σουρεάλ. Την ώρα που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωνε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (στο ΚΤΕ) για τις βελτιώσεις που είχε επιφέρει στο Μεσοπρόθεσμο, άκουγε από τους δημοσιογράφους ότι… είχε πάψει να υφίσταται ο ίδιος σαν υπουργός και το Μεσοπρόθεσμο ως περιεχόμενο! Στο άκουσμα της είδησης οι βουλευτές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και βγήκαν στους διαδρόμους, ενώ οι συνάδελφοί τους της αντιπολίτευσης δεν ήξεραν εάν στην επόμενη ώρα θα ξεκινούσε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο.

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι υπουργοί που βρίσκονταν στη Βουλή, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ζητούσαν λεπτομέρειες από τους δημοσιογράφους και όλοι μαζί… έκλαιγαν, όχι από απόγνωση, αλλά εξαιτίας των δακρυγόνων που έπεφταν βροχή πέριξ της πλατείας Συντάγματος πλημμυρίζοντας με καπνούς το εσωτερικό του Κοινοβουλίου...

«Κατάληψη» από υπουργούς και βουλευτές

Για περισσότερες από τρεις ώρες είχαν «καταλάβει» το πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή (σ.σ. ο κ. Παπανδρέου παρέμενε στο Μαξίμου) οι Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, μιλώντας ακατάπαυστα στα κινητά τους. Από αυτή την υπουργική «σύναξη» προήλθαν κατά τις 7.30 μμ οι πρώτες πληροφορίες περί επικείμενου ναυαγίου, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς από βουλευτή της ΝΔ εάν…παραμένει υπουργός, μίλησε για «παραπολιτικές ανακρίβειες».

Τα περί ναυαγίου αναπτέρωσαν το ηθικό περίπου τριάντα κυβερνητικών βουλευτών οι οποίοι είχαν «καταλάβει» το εντευκτήριο της Βουλής μη κρύβοντας την οργή τους – άλλοι για το ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης με τη ΝΔ με ουδέτερο πρωθυπουργό, και άλλοι επειδή ένοιωσαν ότι «αδειάστηκαν» από τον αρχηγό τους καθώς έμαθαν από τους δημοσιογράφους «το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός της 20ετίας»...

Όλοι εγκατέλειψαν τη Βουλή αργά τη νύχτα προβληματισμένοι για τη στάση τους στην ψηφοφορία της Κυριακής για παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – εάν αυτή ερμηνευθεί και ως ψήφο εμπιστοσύνης στο Μεσοπρόθεσμο.

Η συζήτηση επί του οποίου... διακόπηκε για να συνεχισθεί από Δευτέρα με άλλον υπουργό Οικονομικών...

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου