Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Εκτακτες συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Της Μαρίνας Μάνη

“Εγώ έχω εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο Κίνημά μας. Μπορείτε να στηριχτείτε σε μένα κι εγώ να στηρίξω την προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση”. Αυτή ήταν η φράση-κλειδί με την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από λίγο: Αφενός ζήτησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του να του δώσει “ψήφο εμπιστοσύνης” και, αφετέρου, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από πρωθυπουργός.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στους δύο βουλευτές (Γ. Φλωρίδη και Ε. Νασιώκα) που παραιτήθηκαν το πρωί από το βουλευτικό αξίωμα, ο πρωθυπουργός κάλεσε πολλές φορές τους βουλευτές του να μη φυγομαχήσουν και να αναλάβουν, όλοι μαζί, τις ιστορικές ευθύνες τους. “Περνάμε δύσκολη καμπή αλλά δεν πρέπει να λυγίσουμε”, είπε, τονίζοντας ότι η διαδικασία της αλλαγής είναι επίπονη για όλους.

“Εδωσα μάχες όπως κανείς άλλος”, είπε, μιλώντας σε πρώτο ενικό και σε συναισθηματικό τόνο, ενώ αναφέρθηκε –και πάλι– στα “συμφέροντα” που δεν θέλουν να ευοδωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης.

Για να κλείσει δε, το θέμα της συγκυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία, επισημαίνοντας με νόημα “αλλά εμείς έχουμε την ευθύνη απέναντι στον λαό”.

Με την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας και εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι οι τόνοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έπεσαν, ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει τον ανασχηματισμό, ο οποίος... διακόπηκε λόγω των παραιτήσεων των δύο βουλευτών και του αναβρασμού που προκλήθηκε.
"Θεωρίες συνωμοσίας και Ιουλιανά"

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ (ξεκίνησε λίγο πριν τις 18.00), ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε διαδοχικά με μέλη της κυβέρνησης, ενώ είχε και κατ΄ιδίαν συνομιλία με τον Ευ. Βενιζέλο –κίνηση που εκτιμάται ότι σχετίζεται με τις φήμες περί αμφισβήτησης του πρωθυπουργού από μεγάλο αριθμό βουλευτών.

Λίγο νωρίτερα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και, σύμφωνα με πληροφορίες, του είπε: “Δεν είσαι μόνος σου, σε στηρίζω, πάμε να κυβερνήσουμε”.

Ενδεικτική του κλίματος, επίσης, είναι διαρροή που έγινε πριν από λίγο, σύμφωνα με την οποία η Αννα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι εάν τεθεί θέμα ηγεσίας θα στηρίξει τον κ. Παπανδρέου, με την επισήμανση “θεωρίες συνωμοσίας και Ιουλιανά δεν περνάνε”.

Η λέξη “Ιουλιανά” δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία, καθώς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, μετά το πρώτο σοκ από τις παραιτήσεις των δύο πρώτων  βουλευτών, μίλησαν ευθέως για “κινήσεις αποστασίας”.

Τι κρύβουν οι παραιτήσεις

Οι εξελίξεις από το πρωί παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Στο ερώτημα τι κρύβεται πίσω από τις παραιτήσεις (στο ενδεχόμενο των οποίων είχε αναφερθεί το Capital.gr από τις αρχές του μήνα σε δημοσίευμά του με τίτλο "Η κυβέρνηση σε κλοιό") και τον αναβρασμό στην κοινοβουλευτική ομάδα, το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Ο Γιώργος Φλωρίδης τους τελευταίους τρεις μήνες δεν έκρυβε την άποψη ότι  “πρέπει να γίνουν εκλογές... χθες”, ώστε ελλείψει αυτοδυναμίας να σχηματισθεί εκ των πραγμάτων κυβέρνηση συνεργασίας με “κορμό” τα δύο μεγάλα κόμματα. Την ίδια άποψη κυκλοφορούσαν και άλλα στελέχη που κάποτε συγκροτούσαν το πανίσχυρο “εκσυγχρονιστικό μπλοκ” -όπως οι Αλέκος Παπαδόπουλος, Εκτορας Νασιώκας, Σούλα Μερεντίτη, Νάσος Αλευράς, Κώστας Καρτάλης, ενώ διακριτικά παρακολουθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ο παρ΄ολίγον σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας τους βρήκε αισιόδοξους ότι η λύση αυτή θα μπορούσε να προκύψει άνευ εκλογών. Η απόρριψή της από τον πρωθυπουργό τους βρήκε να συσκέπτονται ατύπως στο εντευκτήριο της Βουλής, όπου παρέμειναν μέχρι αργά τη νύχτα.

Πρωί-πρωί σήμερα “έπεσε” η πρώτη παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα, του κ. Φλωρίδη, για να τον ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα ο Εκτορας Νασιώκας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναλόγως θα πράξει σύντομα και ο Κώστας Σπηλιόπουλος.

Και νέος φορέας ενόψει;

Τα εν λόγω “εκσυγχρονιστικά” στελέχη επέλεξαν την οδό της παραίτησης προκειμένου να “εκβιάσουν” προσφυγή στις κάλπες χωρίς να χρεωθούν πτώση της κυβέρνησης. Οι καχύποπτοι πάντως του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν ότι, σε δεύτερη φάση, θα κινηθούν στην κατεύθυνση δημιουργίας πολιτικού φορέα απευθυνόμενοι και στις “υγιείς” φιλελεύθερες δυνάμεις από το χώρο της κεντροδεξιάς.

Πέραν τούτων, δυναμώνουν οι ψίθυροι ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο –σ΄αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ήδη ο (εκ των “βενιζελικών”) Νίκος Σαλαγιάννης.

Λοβέρδος σε ρόλο ειρηνοποιού

Μπροστά σ΄αυτή την έκρυθμη κατάσταση η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, προκειμένου –αν μη τι άλλο– να μη ξεσπάσει “εμφύλιος” μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών. Το αίτημα έγινε δεκτό και η συνεδρίαση θα γίνει το απόγευμα.

Επίμονες φήμες αναφέρουν ότι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα αμφισβητήσουν ανοιχτά τον πρωθυπουργό –κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το σκηνικό του 2007 όταν η κοινοβουλευτική ομάδα ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου με ψηφοφορία.
Από πλευράς πρωθυπουργικού περιβάλλοντος τονίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου θα αντιταχθεί στις πρόωρες κάλπες και θα καλέσει ευθέως τους βουλευτές του είτε να τον στηρίξουν είτε να τον ρίξουν.

Η φημολογία περί αναζήτησης διαδόχου του σημερινού πρωθυπουργού έχει φουντώσει σε τέτοιο βαθμό που στα κυβερνητικά πηγαδάκια στη Βουλή ακούγονται μέχρι και ονόματα, όπως των Α. Λοβέρδου και Ευ. Βενιζέλου, ενώ δεν διέλαθε της προσοχής ότι ο κ. Λοβέρδος... εγκωμίασε την επιλογή του κ. Νασιώκα να  παραιτηθεί από βουλευτής αντί να ανεξαρτητοποιηθεί ώστε να μην προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες ώστε έφεραν σε δεύτερο πλάνο... τον ανασχηματισμό που τύποις βρίσκεται σε εξέλιξη (!) αλλά ουδείς πλέον ασχολείται με αυτόν, ενώ αντιθέτως δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα για την επικρατέστερη ημερομηνία εκλογών.

Τις πρόωρες κάλπες τις θεωρεί "σχεδόν σίγουρες" η ΝΔ και γι΄αυτό ο Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί εκτάκτως τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου