Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

τσουνάμι στην ''νεα ταξη πραγμάτων'' η Ελληνικη οργή



Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου καθώς οι αγορές ανησυχούν για την Ελλάδα και οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν πτώση 1% στις αρχικές συναλλαγές. Διαδηλώσεις σημειώθηκαν ξανά στην Αθήνα με τις αστυνομικές δυνάμεις να συγκρούονται με χιλιάδες διαδηλωτών.
Για εθνική διχόνοια που τρομάζει τις αγορές και ενδεχομένως να οδηγήσει σε σενάρια Αρμαγεδδών κάνουν λόγο τα δημοσίευματα του ξένου Τύπου ως προς τα όσα εξελίχθηκαν χθες στην Ελλάδα

FINANCIAL TIMES «Η διχόνοια βαθαίνει την ελληνική κρίση» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος των Financial Times για τα όσα εξελίχθηκαν χθες. «Εντείνεται η οργή εν μέσω πολιτικού χάους» αναφέρει έτερο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας.

«Ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών κατά το μεγαλύτερο μέρος της Τετάρτης βρίσκονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αθήνα για να ενημερωθούν ως προς το εάν η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει μια διακομματική συμφωνία για τα μέτρα λιτότητας» αναφέρει η εφημερίδα και συμπληρώνει: «Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να πρότεινε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού σε μία βιαστικά οργανωμένη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία αν και οι δύο υποστηρίζουν την διεύρυνση της κυβέρνησης ώστε να συμπεριληφθούν τεχνοκράτες σε κρίσιμα σημεία χειρισμού της οικονομίας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις»

BLOOMBERG
Το διεθνές οικονομικό πρακτορείο αναφέρει στο σχετικό του δημοσίευμα:
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής τους και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πολεμώντας να ελέγξει την ολοένα μικρότερη πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο και να προχωρήσει στα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι ξένοι δανειστές. Ο Παπανδρέου προσπάθησε να επιβεβαιώσει την εξουσία του σε ένα βραδινό τηλεοπτικό διάγγελμα, αφού η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι προχώρησε σε συζητήσεις προτείνοντας την παραίτησή του ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση ενότητας. Χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ έξω από το Κοινοβούλιο.

«Εάν αποτύχει η ψήφος εμπιστοσύνης, τότε η αντίδραση της αγοράς μόλις ξεκινάει» αναφέρει ο Charles Dieble, της Lloyds Bank Corporate Markets στο Λονδίνο και συμπληρώνει: «Τα σενάρια Αρμαγεδδώνα θα αρχίσουν να υλοποιούνται και περιλαμβάνουν χρεοκοπία και μετάδοση σε άλλες χώρες».


WALL STREET JOURNAL
«Η Ελλάδα σόκαρε τις διεθνείς αγορές, εντείνοντας τους φόβους χρεοκοπίας, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας και ο πρωθυπουργός της χώρας πρότεινε την παραίτησή του προκειμένου να υλοποιηθούν. Όταν η πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με παραίτηση του ιδίου απέτυχε, ανακοίνωσε αργά το βράδυ σε διάγγελμα ότι θα ανασχηματίσει το υπουργικό συμβούλιο και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή.

Σύμφωνα με δύο Έλληνες αξιωματούχους, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης πως είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί εάν χρειάζεται για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας – με την προϋπόθεση όμως ότι θα στηρίξουν το πακέτο των μέτρων λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων που ζητούν οι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Αυτή η κίνηση ενδεχομένως να ρίξει την κυβέρνηση μέσα σε λίγες ημέρες. Το σοσιαλιστικό κόμμα του κ. Παπανδρέου έχει πλειοψηφία μόλις 4 εδρών, μετά τις δύο αυτομολήσεις των τελευταίων ημερών».


Οι αναταράξεις που προκαλεί στην Ευρωζώνη η ελληνική κρίση και οι αποτυχημένες προσπάθειες «συνεννόησης» των Ευρωπαίων αλλά και των Ελλήνων αξιωματούχων, δημιουργούν κλίμα έντονης νευρικότητας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη.

Οι κίνδυνοι αυξάνονται καθώς η ελληνική κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη και φαίνεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ίσως δοθεί δραματικό τέλος σε ένα ακόμη κεφάλαιο της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους της Ευρώπης, σχολιάζει ο Jim Reid της Deutsche Bank.

«Πιστεύουμε ότι η περίοδος αντανακλά τα γεγονότα πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers όπου, αν και οι αγορές ήταν πολύ νευρικές, στην ουσία όλοι περίμεναν έναν αγοραστή της τελευταίες στιγμής. Είναι πιθανό ότι πλέον τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν τις επιπτώσεις μετά τη Lehman, όμως τώρα είναι περισσότεροι αυτοί που πρέπει να συμφωνήσουν σε σύγκριση με τις τελευταίες ημέρες της Lehman», πρόσθεσε ο Reid.

Το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Nout Wellink δήλωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), το προσωρινό ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, θα πρέπει να αυξηθεί στα 1,5 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με report της ολλανδικής εφημερίδας Het Financieele Dagblad.

Μια τέτοια αύξηση θα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλίσει την στήριξη του ιδιωτικού τομέα για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, και για να καλύψει πιθανά ρίσκα από την Ιρλανδία και την πορτογαλία, δήλωσε στην εφημερίδα ο Wellink.

Στο ταμπλό, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 καταγράφει απώλειες 0,88%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,87%. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,64%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο -0,97%.

Απώλειες 0,91% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 0,63% υποχωρεί ο ιταλικός MIB, ενώ στην
Πορτογαλία ο PSI καταγράφει πτώση 0,52%. Ο ελβετικός SMI υποχωρεί 0,77%.

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο -1,52% και τον Micex στο -0,70%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE ενισχύεται σε ποσοστό 0,30%.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου