Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

OnNews: Επίδομα για… πλύσιμο χεριών

OnNews: Επίδομα για… πλύσιμο χεριών: "Του Κώστα Χαρδαβέλλα Απίστευτη ρεμούλα στις δημόσιες υπηρεσίες με γελοία επιδόματα σε ορισμένους υμετέρους αποκαλύπτει σήμερα το newsbom..."

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΟΥΝΤΕΡ



Αφου πρώτα κατακεραύνωσε τον αντιδραστικο Σαμαρά άσκησε κριτική για το αντιγερμανικό κλίμα στην Ελλάδα...
«Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει. Είναι όμως ιδιόρρυθμο αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν να υβρίζονται» είπε ο κ. Κάουντερ.
Και απαντώ: Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε όπως λετε και ξαναλέτε τοσο καιρό δωστε μας αμέσως και χωρίς καθυστέρηση όλα αυτά που μας χρωστάτε από τις πειφημες και πασίγνωστες ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ!!
Τι.. δεν ακουσα? Ποιοί σφυρίζουν αδιάφορα?
Βάλτε καλά στο μυαλό σας και οι δικοί μας και οι Ευρωπαιοι ομολογοί τους ότι..τα του οίκου μας θα τα ρυθμίσουμε μόνοι μας!!! Μήπως αυτό θυμίζει κατι στην Μέρκελ!

Κι άλλο "όχι" κυβερνητικού βουλευτή






Της Μαρίνας Μάνη

Το σοκ που προκάλεσε η οριστικοποίηση των έκτακτων μέτρων οδήγησε στην έκρηξη ενός ακόμη κυβερνητικού βουλευτή ο οποίος δήλωσε (Αλτερ) ότι αδυνατεί να τα ψηφίσει στη Βουλή. Πρόκειται για τον Θωμά Ρομπόπουλο, ο οποίος μέχρι χθες δεν συμπεριλαμβανόταν σ΄εκείνους που απειλούσαν με καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

"Νόμιζα ότι οι βελτιώσεις που κάναμε στο προτελευταίο ΚΤΕ (σ.σ. πριν τον ανασχηματισμό) θα περνούσαν, αλλά πήγε ο κ. Βενιζέλος στις Βρυξέλλες και του είπαν ΄τι είναι αυτά; Γρήγορα πίσω΄. Εγώ είδα έναν Βενιζέλο που δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα”, ήταν η φράση του βουλευτή που προκάλεσε (άλλον έναν) πονοκέφαλο στο Μαξίμου.

Ο κ. Ρομπόπουλος διευκρίνισε ότι έδωσε την Τρίτη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά διαπίστωσε ότι "η νέα κυβέρνηση δεν κυβερνά". Την οριστική απόφαση για τη στάση του στη ψηφοφορία θα την πάρει, όπως είπε, την Δευτέρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή κλίνει προς το "όχι" ακόμη κι αν του ζητήσει το κόμμα του να παραιτηθεί...

Και δεν είναι ο μοναδικός. Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου του Ευ. Βενιζέλου χθες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έβαλαν φωτιά στα κινητά, προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με τον νέο "τσάρο" για να μάθουν "γιατί δεν πέρασαν οι βελτιώσεις" που είχαν συζητηθεί στο ΚΤΕ και οργανώνοντας "έκτακτες συνάξεις" για να δουν πώς θα κινηθούν μέχρι την ψηφοφορία. Μέχρι το βράδυ το καλό κλίμα –σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες– που είχε επικρατήσει στην πρωινή συνεδρίαση του ΚΤΕ, διαλύθηκε, ενώ διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι στο επίμονο “όχι” του Αλέκου Αθανασιάδη (ο οποίος διαφωνεί με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ) “θα προστεθούν κι άλλα” λόγω των έκτακτων μέτρων.

Πόσα "ναι" χρειάζεται το Μεσοπρόθεσμο;

Στο μεταξύ, ερωτήματα έχει προκαλέσει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Δεδομένου ότι εισάγεται στην Ολομέλεια ως "απλό νομοσχέδιο", για την ψήφισή του απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών και όχι επί του συνόλου, αρκεί οι θετικές ψήφοι να μην είναι λιγότερες από 120. Η αποχή από τη συζήτηση και ψηφοφορία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει αυτομάτως τον αριθμό των παρόντων, οπότε, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το Μεσοπρόθεσμο θα μπορεί να ψηφισθεί και από 120 βουλευτές.

Μία τέτοια προοπτική, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δώσουν αρνητική ψήφο χωρίς να χρεωθούν καταψήφιση του προγράμματος –και πτώση της κυβέρνησης.

Για τον λόγο αυτό, είτε θα τεθεί από το Μαξίμου "πολιτικό θέμα" ως προς τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών του ("εάν χαθεί η δεδηλωμένη των 151 ψήφων πάμε αμέσως σε εκλογές"), είτε θα ζητηθεί να ισχύσει η διαδικασία του Προϋπολογισμού (πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών) καθώς, επί της ουσίας, το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί πολυετή Προϋπολογισμό.



Πηγή:www.capital.gr

Όλες οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό με βάση τον εφαρμοστικό






Της Ρούλας Σαλούρου

Αύξηση εισφορών σε  εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, δημοσιογράφους, μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους αλλά και αγρότες, και μείωση των συντάξεων, ακόμη και σε Ναυτικούς, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου που εξειδικεύει τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου.

Επιβάλλεται επίσης, από 1/8/2011 αύξηση ειδικής εισφοράς και στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, επιπρόσθετη εισφορά, στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, για τους συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα μπει ειδική εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Από τον Αύγουστο, θα ξεκινήσει η παρακράτηση επιπλέον 1% υπέρ ανεργίας στους μισθωτούς, με εργοδότες και εργαζόμενους να μοιράζονται ισομερώς την επιβάρυνση (από 0,5%). Ειδική εισφορά υπέρ ανεργίας, και μάλιστα της τάξης του 2% θεσπίζεται στο δημόσιο τομέα,  ενώ ένα επιπλέον 3% καταβάλλεται για τη... διάσωση του μειωμένου εφάπαξ.

Από 1η Αυγούστου 2011, θεσπίζεται ειδική μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους – αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους των ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Η εισφορά αυτή θα κατευθύνεται σε ειδικό λογαριασμό ανεργίας που δημιουργείται στον ΟΑΕΔ, με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια.

Αντιθέτως,  η ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, θα εφαρμοστεί από το 2013, μετά από απόφαση των αρμόδιων υπουργών.

Αυξάνεται και μάλιστα σημαντικά,  από 1/1/2012, η συμμετοχή των αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ, μέσα από τη μετατροπή της 5ης ασφαλιστικής κλάσης, ως την ανώτερη υποχρεωτική βαθμίδα ασφάλισης καθώς και την αναγκαστική μετάβαση των ασφαλισμένων σε νέα κλάση, ανά 3 χρόνια. 

Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που κατέθεσαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και εφεξής τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος ΔΕΗ) αντιστοίχως, θα υποστούν περικοπή του εφάπαξ. Για το δημόσιο, η περικοπή ορίζεται στο 10%, ενώ για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ 15%. Βέβαια, δεν αρκεί μόνο η περικοπή για να ξεμπλοκάρει η μείωση, και για το λόγο αυτό, θα αυξηθεί η εισφορά υπέρ εφάπαξ των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων κατά 1%, ενώ θα θεσπιστεί και αντίστοιχη εισφορά της τάξης του 2% στους συνταξιούχους.

Με ειδικές διατάξεις, επανακαθορίζεται το ποσό βάσει του οποίου υπολογίζεται το ανώτατο πλαφόν στης κύριες συντάξεις, ώστε αφενός να εφαρμόζεται για όλα τα ταμεία, αφετέρου να συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό και τα οικογενειακά επιδόματα. 

Οι συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των βοηθημάτων που καταβάλλονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), όπως είχαν διαμορφωθεί την 31-12-2010, μειώνονται αναδρομικά, από 1η Ιανουαρίου του 2011, κατά  6%.

Από την ίδια   ημερομηνία, οι καταβαλλόμενες συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των βοηθημάτων του ΝΑΤ, αναπροσαρμόζονται μόνο με διάταξη ειδικού νόμου, καταργούμενης κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου ή κανονιστικής πράξης, με την οποία προβλέπεται η αναπροσαρμογή ή η αύξηση σύνταξης ή βοηθήματος που καταβάλλεται από το ΝΑΤ.

Από 1/8/2011, οι διατάξεις για αύξηση της ειδικής εισφοράς και αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργία, των εργαζομένων κατά 0.5% και των εργοδοτών κατά επίσης 0.5%, ισχύουν και για τους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων. 

Αυξάνονται από την αρχή του 2012 και οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων ειδικών ταμείων και νυν ΕΤΑΑ. Αναλυτικά, προβλέπεται:

α) Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) – Τομέας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν.) – που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι 31/12/1992, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, πέραν της προβλεπόμενης από γενικές ή καταστατικές διατάξεις εισφοράς ασφαλισμένου, καταβάλλουν πρόσθετη μηνιαία εισφορά ύψους δύο 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής  όπως ισχύει.

β) Στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) τα ανωτέρω πρόσωπα καταβάλλουν πρόσθετη εισφορά ύψους 0,6%, 4% και 0,65% αντίστοιχα στους Τομείς, επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας  όπως ισχύει.

γ) Στην Ειδική Προσαύξηση του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.  καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά ύψους 2%, επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας  όπως ισχύει.

δ) Στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του Τ.Σ.Α.Υ. καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά ύψους 1%  επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής  όπως ισχύει.

Για όλους τους παραπάνω ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, που μπήκαν στην ασφάλιση από το 1993 και μετά, καθίσταται υποχρεωτική η μετάταξή τους σε νέα ασφαλιστική κατηγορία ανά τρία έτη. 

Στο σχέδιο νόμου υπάρχει και μια καλή, περιορισμένης απόδοσης, όμως, διάταξη, που αφορά σε περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους που μέχρι σήμερα δεν λάμβαναν ΕΚΑΣ. Έτσι, και παρ’ ό,τι με την αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου, θα πράγματα θα αλλάξουν προς το χειρότερο για πολλούς δικαιούχους, θεσπίζεται μία ακόμη κατηγορία δικαιούχων, που θα λαμβάνουν ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ το μήνα. Αναλυτικά, η διάταξη ορίζει πως για εισόδημα από  8.353,39 ευρώ μέχρι  9.200,00 ευρώ, το ΕΚΑΣ ορίζεται στα  30,00 ευρώ. 

Εργασιακά

Βάσει τους σχεδίου νόμου, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αφορούν, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπου εκτός από την επέκταση της διάρκειάς τους προβλέπεται ότι οι πρόωρη καταγγελία της σύμβασης ορισμένου χρόνου, θα μετατρέπει τη σύμβαση  σε αορίστου, προκειμένου να καταβάλλεται με την ισχύουσα νομοθεσία για τις αορίστου χρόνου συμβάσεις, η αποζημίωση.

Αναλυτικά, προβλέπεται:

Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, η οποία περιλαμβάνει όρο για πρόωρη καταγγελία της με εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς την αποζημίωση απόλυσης για τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου,   μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου κατά την καταγγελία.

Επεκτείνεται η διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε 3 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης έως 3 φορές, μέσα σε αυτό το διάστημα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης, πως η χωρίς περιορισμό ανανέωση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου είναι επιτρεπτή, αν δικαιολογείται από έναν αντικειμενικό λόγο. Αντικειμενικός λόγος υφίσταται ιδίως:

Αν δικαιολογείται από τη μορφή ή το είδος ή τη δραστηριότητα του εργοδότη ή της επιχείρησης, ή από ειδικούς λόγους ή ανάγκες, εφόσον τα στοιχεία αυτά προκύπτουν αμέσως ή εμμέσως από την οικεία σύμβαση, όπως η προσωρινή αναπλήρωση μισθωτού, η εκτέλεση εργασιών παροδικού χαρακτήρα, η προσωρινή σώρευση εργασίας, ή η ορισμένη διάρκεια βρίσκεται σε συνάρτηση με εκπαίδευση ή κατάρτιση, ή γίνεται με σκοπό τη διευκόλυνση μετάβασης του εργαζομένου σε συναφή απασχόληση, ή γίνεται για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου έργου ή προγράμματος ή συνδέεται με συγκεκριμένο γεγονός, ή αναφέρεται στον τομέα των επιχειρήσεων αεροπορικών μεταφορών και των επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών αεροδρομίου εδάφους και πτήσης.

Όσον αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό 8ωρο), το σχέδιο νόμου προβλέπει:

Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται 2 ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης). Αντί της παραπάνω μειώσεως των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους 6 μήνες  σε διάστημα 12 μηνών (περίοδος αναφοράς).
 
Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνηση του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.
  
Οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις 48 ώρες, κατά μέσο όρο, σε περίοδο 6 μηνών, συμπεριλαμβανομένων και των   ωρών υπερεργασίας και νομίμων υπερωριών.

Η Διευθέτηση του χρόνου εργασίας   καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων. Η ένωση προσώπων  μπορεί να συσταθεί από το  25%  τουλάχιστον των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολεί πάνω από 20 εργαζομένους και  15%  εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι κατ’ ανώτατο αριθμό 20 εργαζόμενοι.

Για την απασχόληση των νέων με μισθό μειωμένο κατά 20%, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι, νέοι, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, είναι δυνατόν να συνάπτουν με εργοδότες, συμβάσεις εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, διάρκειας μέχρι  24 μήνες και με αποδοχές μικρότερες έως  20%  από τις προβλεπόμενες για νεοπροσλαμβανόμενο, χωρίς προϋπηρεσία της ειδικότητά τους, όπως αυτή ορίζεται στην οικεία συλλογική σύμβαση εργασίας (ομοιοεπαγγελματική, κλαδική, επιχειρησιακή ή εθνική γενική) και ασφαλίζονται στους κλάδους σύνταξης, ασθενείας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ.

Οι νέοι που συνάπτουν συμβάσεις εργασίας της παραγράφου 1 προσλαμβάνονται πλέον του υφιστάμενου προσωπικού που οι εργοδότες απασχολούν.
 
Οι εργοδότες που συνάπτουν τέτοιες συμβάσεις εργασίας  υποχρεούνται να μην έχουν προβεί κατά τους τελευταίους 3 μήνες πριν από τη σύναψη συμβάσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε μείωση του προσωπικού που απασχολούν, αλλά ούτε να προβούν σε μείωση του προσωπικού που απασχολούν κατά τη διάρκεια ισχύος των νέων συμβάσεων.

Πηγή:www.capit al.gr


Πηγή:www.capital.gr

«Καίει» η οικονομία Ελλάδα και Κύπρο





«Καίει» η οικονομία Ελλάδα και Κύπρο 

Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com
Οσο διαρκούσε η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία, ειλικρινά δεν ανησυχούσα για το Αιγαίο και το Κυπριακό. Βέβαια οι προκλήσεις δεν είχαν σταματήσει και οι παραβιάσεις ήταν στην ημερησία διάταξη. Ομως γνωρίζαμε όλοι, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του είχαν αφιερωθεί στον εκλογικό αγώνα για να επιτύχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Στόχευαν (και στοχεύουν φαντάζομαι) να αλλάξουν το τουρκικό Σύνταγμα και να το «ράψουν» στα μέτρα τους για να επιβάλουν και επίσημα τον φανατικό ισλαμισμό, που διακρίνει τους ίδιους και το κόμμα του. Τώρα που ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία μέσα από την οποία αναδείχθηκε σε σουλτάνο ο Ταγίπ Ερντογάν, ανησυχώ. Ο λόγος της ανησυχίας οφείλεται στο γεγονός ότι θυμήθηκα πως οι αρμόδιοι της ελληνικής κυβέρνησης, μας είχαν ανακοινώσει και μάλιστα πολλές φορές- πως μετά τις εκλογές ανέμεναν πρωτοβουλίες του Τούρκου πρωθυπουργού που θα αφορούσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και φυσικά το ανύπαρκτο θέμα της Θράκης, που μπήκε στην ημερησία διάταξη λόγω της βλακώδους συμπεριφοράς των αρμοδίων της εξωτερικής πολιτικής από το 1996 μέχρι πρόσφατα.

Τρέμω με την ιδέα και μόνο ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει ένα πρωί πως θα καταθέσει στο τραπέζι αυτή την περιβόητη πρότασή του για διευθέτηση όλων των διαφορών - έτσι ονομάζει τις προκλητικές ενέργειες της χώρας του. Διότι στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία διαφορά - και το Διεθνές Δίκαιο ξεκαθαρίζει την κατάσταση. Υπάρχουν μόνο τα προκλητικά αιτήματα της Τουρκίας, που εάν γίνουν αποδεκτά, η Ελλάδα θα δεχθεί ισχυρότατο κτύπημα στην εθνική της κυριαρχία. Και οι λόγοι που τρέμω εάν κατατεθεί για συζήτηση οποιαδήποτε πρόταση από την Τουρκία είναι δύο:

Πρώτον, η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου ηττοπάθεια στον ελληνικό λαό. Μία χώρα που πρέπει να δανείζεται για να πληρώνει τις βασικές της ανάγκες, δεν μπορεί να αντισταθεί και να υποστηρίξει τα εθνικά της συμφέροντα.

Δεύτερον, έχει να κάνει μόνο με το σημερινό πρωθυπουργό της Ελλάδας. Δυστυχώς, οι αντοχές του στα εθνικά θέματα είναι ελάχιστες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξα παρακολουθώντας τη διαδρομή του, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ανέλαβε την εξωτερική πολιτική της χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντόπισα ήταν ότι συνομιλούσε για τα θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα και την Κύπρο ως... Ελβετός υπουργός. Λάμβανε μέρος στις αποφάσεις και στους σχεδιασμούς - και δεν αναφέρομαι μόνο στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν- ως να μην είχε κανένα συμφέρον η χώρα την οποία αντιπροσώπευε... Πιστεύω πως δεν έχει αναστολές όταν η συζήτηση αφορά τα ελληνοτουρκικά, την Κύπρο, το Σκοπιανό και τα άλλα εθνικά θέματα. Και εάν ο Αχμέτ Νταβούτογλου εννοεί με την φράση «μηδενικά προβλήματα» την ισοπέδωση των αντιπάλων, φοβάμαι πως ο σημερινός πρωθυπουργός με την ίδια φράση εννοεί ότι μία υποχώρηση (μικρή ή μεγάλη) δεν είναι το τέλος του κόσμου για να εξαφανιστούν (δήθεν) τα προβλήματα.

Κανένας ηγέτης, η χώρα του οποίου βρίσκεται μπροστά στον γκρεμό, δεν συζητά για θέματα εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Πόσο μάλλον ο κ. Παπανδρέου που κουβαλά στην πλάτη του την απαράδεκτη προσπάθεια επιβολής στους Ελληνοκύπριους του ρατσιστικού και φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Το μόνο εθνικό θέμα με το οποίο πρέπει όλοι να ασχολούμαστε, Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι, είναι η οικονομία, όπου δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων... Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην Κύπρο. Η οικονομία, με την οποία δεν ασχολείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως να ’ναι το πιο ασήμαντο πράγμα στον κόσμο, έχει πάρει την κατιούσα. Και στο εθνικό θέμα, οι Τούρκοι κάνουν «σημαία» τις υποχωρήσεις του κ. Χριστόφια στο Κυπριακό. Δυστυχώς, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, έχουν ηγέτες με απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού και του κυπριακού λαού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Διάβασα τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα και αφορούν τις προσπάθειες επιβολής του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Κρατώ την εισαγωγή της καλής εφημερίδας, η οποία τότε είχε υποστηρίξει το κείμενο του προηγούμενου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Γράφει: «Σε καθημερινή συνεννόηση βρίσκονταν οι Αμερικανοί με την Άγκυρα προκειμένου το σχέδιο Ανάν να ικανοποιεί απολύτως την τουρκική πλευρά, στόχος για τον οποίο επιστρατεύτηκαν ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους αλλά και ο Κόλιν Πάουελ». Οταν το έγραψα τότε έπεσαν να με κατασπαράξουν τα ελληνόφωνα «παλμεράκια», που ακόμα και σήμερα συντονίζει και κατευθύνει η αμερικανική πρεσβεία... Ο τότε πρέσβης τούς έδωσε εντολή να με απαξιώσουν, αλλά στο τέλος αυτός ήταν που έχασε τη δουλειά του ως αποτυχημένος.... Τα δε «παλμεράκια» μετακινήθηκαν προς τον.....Ταλάτ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 19/06/2011

Οδός Ελλήνων - Παπακωνσταντίνου Βασίλης

Πρόσθετο χαράτσι μέτρων 5,5 δισ. ευρώ





Σε οριστική συμφωνία για τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2011-2015 κατέληξε με την τρόικα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα έχει την τελική συνάντηση με την τρόικα αύριο, νωρίς το πρωί και αμέσως μετά σχεδιάζει να αποστείλει τον εφαρμοστικό νόμο στα κόμματα. Αρμόδια στελέχη ανέφεραν ότι τα περισσότερα ζητήματα έχουν ήδη κλείσει και απομένουν μόνο εκκρεμότητες τεχνικής φύσεως.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε πρόσθετα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα ανακοινώθηκαν τα εξής:

* Επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης 1 – 5% η οποία θα αφορά όλο το εισόδημα. Η εισφορά αλληλεγγύης ορίζεται ως εξής:

- Για ετήσιο εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 1%
- Για ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 50.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 2%
- Για ετήσιο εισόδημα από 50.000 έως 100.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 3%
- Για ετήσιο εισόδημα από 100.000 ευρώ και πάνω διαμορφώνεται στο 4%.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εισφορά αλληλεγγύσης ο υπουργός τόνισε πως "αφορά το σύνολο του εισοδήματος" ενώ παράλληλα διευκρίνισε: "Ειδικά για όσους βρίσκονται στα όρια ανάμεσα σε δύο κλίμακες, σας δίνω ένα παράδειγμα που διορθώνει κάποιες αδικίες: Ο Α με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου). Ο Β με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει όμως 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου). Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδάει στην μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%".

Εισφορά 5% θα επιβάλλεται σε βουλευτές και σε πρόσωπα με δημόσια αξιώματα.

* Επιβολή τέλους άσκησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος το οποίο ανέρχεται στα 300 ευρώ μεσοσταθμικά (με τοπικά κριτήρια) και δεν είναι συμψηφιζόμενο με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και το οποίο θα διατηρηθεί και μετά το 2015.

* Το αφορολόγητο για ελεύθερους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες μειώνεται στις 8.000 ευρώ και στο κλιμάκιο 8.000 με 12.000 επιβάλλεται ειδικός φορολογικός συντελεστής 10%. Εξαιρούνται επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες ηλικίας έως 30 ετών και συνταξιούχοι άνω των 65 ετών καθώς και ΑμΕΑ.

* Δεν θα επιβληθεί τέλος επιβάρυνσης ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και παραμένει η μείωση του αφορολόγητου στα ακίνητα από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ.

* Αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο το οποίο σημαίνει επιβάρυνση κατά 5-6 λεπτά το λίτρο και εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης – κίνησης για τις επιχειρήσεις.

* Ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε για το μέλλον τη δημιουργία συστήματος μηχανισμού επιστροφών (επίδομα) σε καταναλωτές με υψηλή κατανάλωση ή με χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης, παραδέχθηκε ότι αναζητούνται ακόμη πρόσθετες περικοπές δαπανών αξίας 400 εκατ. ευρώ φέτος και 1,3 δισ. ευρώ στο σύνολο της τετραετίας, λέγοντας ότι ευελπιστεί να προέλθουν από λειτουργικές δαπάνες αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να προέλθουν και από περικοπές άλλου είδους.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες η «διαδικασία της Βιέννης» υπογραμμίζοντας ότι είναι απολύτως εθελοντική η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Εμείς αναμένουμε να εξελιχθεί όσο πιο θετικά γίνεται» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι «είναι προφανές πως υπάρχει διαθεσιμότητα των ελλήνων κομιστών να μετάσχουν στη διαδικασία αυτή».

Τόνισε ταυτόχρονα ότι ανάλογα με τις την έκβαση της εν λόγω διαδικασίας θα εξαρτηθεί το ύψος του δανείου, λέγοντας ότι ενδεχομένως να περιλαμβάνει τις δανειακές ανάγκες της χώρας έως και το 2015.

Στο αναπτυξιακό σκέλος, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συνομολόγηση δανείου 5 δισ. ευρώ με το οποίο θα επιταχυνθεί η απορρόφηση των έργων του ΕΣΠΑ, αλλά και διαπραγματεύσεις για την ευκολότερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν παρέλαβε τα καθήκοντά του ήθελαν επιβεβαίωση τα 5,5 από τα 28 δισ. ευρώ των νέων μέτρων. Αναφέρθηκε επίσης σε διείσδυση του υφιστάμενου προγράμματος στο προοίμιο του νέου προγράμματος. Παραδέχθηκε ότι τα μέτρα δεν είναι κοινωνικά δίκαια και εξήγγειλε «από την ερχόμενη εβδομάδα ει δυνατόν» την έναρξη διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Είπε επίσης ότι έχει ζητήσει να καταμετρηθεί το βάρος που σήκωσε κάθε ομάδα από το 2009 έως σήμερα ώστε να αντισταθμιστούν αν είναι δυνατόν οι επιπτώσεις και πρόσθεσε ότι θα επιχειρηθεί εντός του έτους, αν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, μια μικρή ανταπόδοση των περικοπών του 2010 στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Σε 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ






Σε 48ωρη γενική απεργία κατεβαίνει την Τρίτη 28 Ιουνίου και την Τετάρτη 29 Ιουνίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, εν όψει της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μέτρων.
Παράλληλα, την Τρίτη 28 Ιουνίου θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως και στην περιφέρεια σε χώρο και ώρα που θα προσδιορίσουν τα εργατικά κέντρα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει:

Εν όψει ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μέτρων -νέο μνημόνιο κυβέρνησης και τρόικας, τοκογλύφων δανειστών- η ΓΣΕΕ, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων, αποφάσισε και πραγματοποιεί:

- 48ωρη γενική απεργία την ΤΡΙΤΗ 28 και την ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
- Απεργιακή συγκέντρωση και συλλαλητήριο την Τρίτη 28/6 στο ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ στις 11:00 π.μ. και στην περιφέρεια σε χώρο και ώρα που θα προσδιορίσουν τα εργατικά κέντρα.
Κεντρικό σύνθημα και αίτημα των συνδικάτων είναι:
- Η απόκρουση - ακύρωση των αντεργατικών, αντιαναπτυξιακών και αντικοινωνικών μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος - μνημόνιο Ι και ΙΙ.
- Η απόρριψη της λιτότητας, της φτώχειας και της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.
- Η ανάσχεση και ανατροπή του κλίματος των απολύσεων και διόγκωσης της ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
- Η επιβολή του απόλυτου σεβασμού και της εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Εργατικής Νομοθεσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
- Η απόκρουση του ξεπουλήματος και της εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινωνικής ωφέλειας και δημόσιου συμφέροντος. 

Πηγη Ant1news

ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Η ΕΛΛΑΣ


ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ!!! ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ Η ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΜΕ!!! ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ, ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΣΕΣ ΔΙΧΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΙΡΕΣΟΥΝ!!! ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ!!! ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ!!! Η ΠΑΤΡΙΔΑ, ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ!!!

Bloomberg: Το ελληνικό έλλειμμα απειλεί να καταπιεί την Ευρώπη




Είναι συνηθισμένο για τους νέους ηγέτες να ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά λεφτά για να πληρώσουν αυτά που υποσχέθηκαν στην προεκλογική τους εκστρατεία. Έτσι, όταν η νέα κυβέρνηση του Παπανδρέου στην Ελλάδα ξύπνησε μέσα σε μια επερχόμενη καταστροφή, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2009, ήταν ήδη αργά για να χτυπήσει ο κώδων του κινδύνου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η ελληνική τρύπα του προϋπολογισμού, απειλεί να καταπιεί την Ευρώπη.

Το Bloomberg σχολιάζει ότι τότε, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, έλεγε ότι δεν χρειάζεται να «υπερτιμούμε» το θέμα. «Υπάρχουν ελλείμματα και σε άλλα μέρη του κόσμου επίσης».

Αυτή η αρχική αντίδραση οδήγησε και στη μετέπειτα αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν μια κρίση που βαίνει ήδη στον 21ο μήνα, και έχει κάνει ανήσυχους τους ηγέτες παγκοσμίως για την προοπτική ενός νέου χρηματοοικονομικού τσουνάμι, τη στιγμή μάλιστα που μόλις έχουν ξεφύγει από το προηγούμενο.

Χαρακτηριστικό είναι, τονίζει το Bloomberg, ότι ο Barack Obama στις 7 Ιουνίου  δήλωσε στη Merkel πως είναι δική της δουλειά να σταματήσει το ανεξέλεγκτο σπιράλ μιας χρεοκοπίας. «Το πράγμα έχει ξεφύγει άσχημα. Το πιο ευνοϊκό σενάριο είναι ότι μπορούμε να το γεφυρώσουμε στους επόμενους έξι μήνες, και το λιγότερο ευνοϊκό ότι θα ξεφύγει του ελέγχου», σχολιάζει ο Καθηγητής Οικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο, Paul de Grauwe.

Αντίστοιχα, ο Andrew Balls, επικεφαλής διαχείρισης του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου για την Pacific Investment Management, τόνισε πως η βοήθεια που χορηγήθηκε στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, έχει κάνει λίγα πέρα από το ότι κέρδισε χρόνο πριν από την επικείμενη χρεοκοπία.

Ο ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, δήλωσε ότι εάν ρίξει κανείς μια ματιά στα οικονομικά, θα χάσει κάθε ελπίδα για την Ελλάδα. «Θα σε κάνει να σκεφτείς πως η χρεοκοπία έχει ήδη έλθει».

Πρόσθεσε ακόμη πως εάν μπορεί κάποιος να βάλει σε «καραντίνα» την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, και βγάλει αυτές τις χώρες από την αγορά και τις αφήσει να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις τους, τότε μπορεί να αγοραστεί χρόνος για την Ισπανία, και για τις τράπεζες ώστε να επανακεφαλαιοποιηθούν.

Στη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση της ΕΕ, οι ηγέτες θα συζητήσουν το μέγεθος των νέων δανείων προς την ελληνική κυβέρνηση και το πώς θα πείσουν τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν σε αυτά.

Ήδη, οι ηγέτες υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας τελευταίας στιγμής στη σύνοδο.

 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Θανατική ποινή επί εσχάτη προδοσία (Ελληνικό Σύνταγμα)

Grigorios Lyronis









Grigorios Lyronis


Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή - και κατά τη γνώμη μου...
είναι σωστή επιλογή ο αποκλεισμός της σαν μέσο τιμωρίας εκείνου που εγκληματεί.σε μια ευνομούμενη 
κοινωνία που δεν μπορεί και δεν ΠΡΕΠΕΙ πάνω απ' όλα να αντιμετωπίζει με έγκλημα την εγκληματικότητα. Το οξύμωρο είναι σαφές στην προηγούμενη πρόταση , αν και βέβαια κάποιοι νταήδες στο Τέξας και στη Κίνα,αδυνατούν να βρουν δυο δράμια μυαλό για να το κατανοήσουν....

Ωστόσο, το ελληνικό Σύνταγμα επιτρέπει την θανατική ποινή σε μία και μοναδική περίπτωση...
Αυτή της εσχάτης προδοσίας....

Τι σημαίνει όμως "έσχατη προδοσία" ?

Η έσχατη προδοσία αναφέρεται σαφώς σε εκείνες τις πράξεις που βλάπτουν το γενικό συμφέρον της χώρας, την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων με δόλο, την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, την παράδοση άνευ όρων της λαϊκής κυριαρχίας σε ξένα συμφέροντα, την κατάργηση του κοινωνικού στάτους, την διάβρωση του κοινωνικού ιστού και του πολιτικού πλαισίου...

Αν το μυαλό σας πάει μονάχα σε αξιόποινες πράξεις στρατιωτικής φύσης, μάλλον ζείτε σε άλλη χώρα. Στη Ψωροκώσταινα του 2010, η αιρετή κυβέρνηση του Γ.Α. Παπανδρέου, είναι υπεύθυνη για το ότι :

- Εκλέχτηκε με πρόγραμμα "σοσιαλιστικό" και αντίθετα επιβάλει νεοφιλελεύθερη πολιτική
- Απεμπόλησε τα κυριαρχικά δικαιώματα παραδίδοντας την διακυβέρνηση σε ξένα συμφέροντα
- Κατέλυσε την δημοκρατία (λαϊκή κυριαρχία) και κυβερνά σαν αρμοστεία προτεκτοράτου
- Διέλυσε το κοινωνικό στάτους, καταργώντας πρωταρχικά δικαιώματα του πολίτη στην εργασία και στην ασφάλιση
- Διέβρωσε τον κοινωνικό ιστό φορολογώντας τους μη έχοντες και αλλοίωσε το ισχύον πολιτικό πλαίσιο, από τη στιγμή που για κάθε πολιτική της επιλογή υπάρχει αντίστοιχη απαίτηση από το Μνημόνιο του Μηχανισμού Στήριξης
- Υποθήκευσε την κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, έναντι εμπράγματων εξασφαλίσεων των δανειστών μας
- Διαπραγματεύτηκε την εθνική κυριαρχία αντί 110 δις ευρώ με ληστρικά επιτόκια, που στην ουσία διπλασιάζουν την κεφαλαιακή απαίτηση

Για όλα τα παραπάνω, τι στο διάολο επί πλέον έκανε ο Εφιάλτης για να κουβαλάει τον τίτλο του προδότη ανά τους αιώνες ?

Όσο και να χτυπιόμαστε, οι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου , Λοβέρδοι και Πάγκαλοι, είναι σήμερα εδώ για να οδηγήσουνε τους Μήδους πως να περάσουν από τις Θερμοπύλες....

Μήπως στα λαϊκά δικαστήρια του μέλλοντος, να θυμηθούμε την διάταξη του Συντάγματος περί εφαρμογής της θανατικής ποινής σε περιπτώσεις εσχάτης προδοσίας ?

Λεβεντόπαιδα της κυβέρνησης τ' ακούτε?

«Διαγράψτε το Ελληνικό χρέος αλλιώς θα πληρώσουμε πολεμικές αποζημιώσεις»


«Διαγράψτε το Ελληνικό χρέος αλλιώς θα πληρώσουμε πολεμικές αποζημιώσεις»

«Διαγράψτε το Ελληνικό χρέος αλλιώς θα πληρώσουμε πολεμικές αποζημιώσεις»
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΧΡΕΩΝ!
ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΗΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ!
Η συνέντευξη στο Spiegel του έγκριτου Γερμανού ιστορικού Άλμπερτ Ρίτσλ συνιστά καταπέλτη για την εθελόδουλη πολιτική και οικονομική τάξη της χώραςκαι όχι μόνο, η οποία έχει παραδοθεί στην τρόικα καιθεωρεί τη στάση πληρωμών και τη διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, όχι μόνο ανεδαφικά αιτήματα αλλά και περίπου εγκλήματα καθοσιώσεως!
Ο Άλμπερτ Ριτσλ απομυθοποιεί αυτές τις απόψεις,θυμίζει πτωχεύσεις και διαγραφές χρεών της Γερμανίας και κυρίως τονίζει ότι όσο η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα, τότε η τελευταία μπορεί να εγείρει θέματα πολεμικών αποζημιώσεων και να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου!
Ποιοι όμως θα τα πράξουν;
«Eάν νομίζεται ότι το πρόβλημα χρέους της Eλλάδας είναι το χειρότερο στην ιστορία της Eυρώπης, κάνετε λάθος». O Γερμανός ιστορικός, Aλμπρεχτ Pιτσλ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Spiegel, υποστηρίζει ότι η Γερμανία ήταν η μεγαλύτερη χώρα- οφειλέτης τον 20ο αιώνα.
Kαι προειδοποιεί ότι πρέπει η προσέγγισή της όσον αφορά την κρίση στην Eυρωζώνη να γίνει με αγνότητα και απλότητα, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση των αιτημάτων καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων.
Mπορεί το Bερολίνο να επιδεικνύει αδιαλλαξία, απαιτώντας υπακοή από την Aθήνα, αλλά αυτό δεν αιτιολογείται, καθώς, τον προηγούμενο αιώνα, στη Γερμανία ήταν που έλαβαν χώρα οι μεγαλύτερες κρατικές χρεοκοπίες της σύγχρονης ιστορίας, υποστηρίζει ο κ. Pιτσλ. Kαι τονίζει ότι χάρη στις HΠA, και τα τεράστια κεφάλαια που διέθεσαν μετά τον A΄ και τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία είναι σήμερα το αφεντικό της Eυρώπης.
«Aπό το 1924 μέχρι το 1929 η Δημοκρατία της Bαϊμάρης ήταν χρεωμένη, και δανειζόταν από την Aμερική για την καταβολή των αποζημιώσεων για τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. H πυραμίδα του χρέους κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1931.
Καταστροφή
Tα κεφάλαια χάθηκαν και οι HΠA, όπως και η παγκόσμια οικονομία, υπέστησαν τεράστια καταστροφή. H κατάσταση ήταν ίδια μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι αποζημιώσεις πάγωσαν μέχρι τη μελλοντική ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Eτσι σώθηκε η Γερμανία και δημιούργησε το οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του ΄50. Tο 1953 οι HΠA «κούρεψαν» το γερμανικό χρέος, καθιστώντας το παρά πολύ μικρό. Tέλος, από το 1990 και μετά, η Γερμανία δεν κατέβαλε αποζημιώσεις σε καμία χώρα, ούτε φυσικά στην Eλλάδα.
Σε σύγκριση με τη χρεοκοπία της Γερμανίας μόνο τη δεκαετία του ΄30 τα σημερινά προβλήματα χρέους της Eλλάδας είναι ασήμαντα».
Οφειλές
O κ. Pιτσλ επισήμανε ότι κανείς στην Eλλάδα δεν ξεχνά πως η Γερμανία οφείλει την οικονομική της ευημερία στη χάρη που της έκαναν οι υπόλοιπες χώρες, οι οποίες βαθμιαία παραιτήθηκαν από τις πολεμικές αποζημιώσεις. «Eάν η Eλλάδα αλλάξει τη στάση της στο ζήτημα αυτό, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες. Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που η Eλλάδα στήνεται ξανά στα πόδια της με τα χρήματά μας. Eάν δεν πληρώσουμε, οι παλιοί λογαριασμοί θα εμφανιστούν ξανά».
O Γερμανός ιστορικός πιστεύει ότι οι δανειστές της Eλλάδας θα πρέπει να διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της, και καθώς ορισμένες τράπεζες δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μία τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να υπάρξουν νέα προγράμματα οικονομικής βοήθειας. «Θα κοστίσει ακριβά στη Γερμανία, αλλά, σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να πληρώσει», κατέληξε ο κ. Pιτσλ.
ΠΗΓΗ: iskra.gr

Reuters: Αβεβαιότητα Παπανδρέου για τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου

Σοβαρές αμφιβολίες για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος φέρεται να έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Σλοβάκα ομόλογό του Iveta Radicova, σύμφωνα με δηλώσεις της τελευταίας που μεταδίδει το Reuters.

Όπως ανέφερε η Radicova, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν θα ψηφιστεί τελικά το Μεσοπρόθεσμο κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ηγετών την Τετάρτη.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα τύχουν της υποστήριξης του κοινοβουλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Σλοβακίας στην επιτροπή του κοινοβουλίου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.



Πηγή:www.capital.gr

Τρύπα 3,8 Δις στήν τρύπα τωών 28 δις





Σε θρίλερ εξελίσσεται σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη της τρόικας για την οριστικοποίηση του εφαρμοστικού νόμου. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που ήρθαν δύο ημέρες πριν στην Αθήνα για να επικυρώσουν τα μέτρα, εκτίμησαν ότι δεν φτάνουν μετά τις «κοινωνικότερες» αλλαγές που έκανε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας για συναίνεση.

Ξεκίνησαν από μία απόκλιση της τάξης των 3,8 δισ. ευρώ η οποία, μετά τις  διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο έχει περιοριστεί μεν, αλλά ακόμη υπάρχει: υπολογίζεται γύρω στα 2 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκε  έτσι η κάθοδος των αρχηγών της τρόικας οι οποίοι συναντήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, με την νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την οριστικοποίηση του πακέτου.

Ο κος Ε. Βενιζέλος έχει αναλάβει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις και έχει λάβει σχετική εντολή από το υπουργικό συμβούλιο.  Επιθυμεί να αποφύγει την επαναφορά παρεμβάσεων που θα αυξήσουν την ένταση στο εσωτερικό όπως η μείωση του αφορολογήτου και ζητά από την τρόικα να λάβει υπόψη της τη μεγαλύτερη ύφεση που θα πλήξει τη χώρα φέτος.

Οι επιτηρητές θέλουν να διασφαλίσουν τη μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ το 2011.  Οι Βρυξέλλες επιθυμούν συμφωνία εντός  της ημέρας, αφού το απόγευμα ξεκινούν οι κρίσιμες συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής.

Εκτιμάται ότι αν η έκβαση δεν είναι καλή, τότε αναβάλλονται τα σχέδια της κυβέρνησης  για ανακοίνωση κοινωνικότερων μέτρων  που είχαν εμμέσως ειπωθεί από τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται στα μέτρα που άλλαξαν το προηγούμενο 10ήμερο.  Αποφασίστηκε ενδοκυβερνητικά να μην εξισωθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο, να μην επιβληθεί νέο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κλιμάκια για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς.

Αν υπάρξει συμφωνία σήμερα, τότε το απόγευμα θα γίνουν οι πρώτες γενικές ανακοινώσεις. Αύριο θα μοιραστεί ο εφαρμοστικός νόμος στα κόμματα και θα δοθεί στη δημοσιότητα για να τον επεξεργασθούν έως την Τρίτη που θα ξεκινήσει η συζήτησή του στη Βουλή.

Καταληκτική ημερομηνία για τη ψήφισή του είναι η 30η Ιουνίου όπως η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στην ΕΕ. Θεωρείται καταστροφική μία αναβολή αφού στις 3 Ιουλίου συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup και λίγο πριν το ΔΝΤ για να "κλειδώσει" η εκταμίευση της δόσης και το επόμενο δάνειο.

Στον εφαρμοστικό νόμο θα περιλαμβάνονται, πέρα από τα εισπρακτικά μέτρα και οι διατάξεις βάσει των οποίων θα γίνει η πώληση της  ακίνητης περιουσίας για να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ το χρέος καθώς και οι αλλαγές στην δανειακή σύμβαση.

Επίσης ολοκληρώνεται και η αναθεώρηση του Μνημονίου η οποία αναδιαμορφώνεται με βάση τις αλλαγές που γίνονται στον εφαρμοστικό νόμο και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο ενδεχομένως να προσαρμοσθεί και αυτό με βάση τις αλλαγές στα μέτρα. 



Πηγή:www.capital.gr

Στον εισαγγελέα οι δέκα συλληφθέντες για τα στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου.






Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα οι δέκα συλληφθέντες για τα στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου.
Κατηγορούνται για εκβιάσεις και απάτες, για δωροδοκία και δωροληψία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, για τη διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος μέσω του διαδικτύου με εταιρείες του εξωτερικού, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης, η αστυνομία, στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται ακόμα περίπου 70 άτομα για συναφή αδικήματα, τα οποία δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης προϋποθέσεων αυτόφωρης διαδικασίας.
Οι 10 κατηγορούμενοι θεωρούνται μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνελήφθησαν την Τετάρτη από αστυνομικούς της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, κατά τη διάρκεια ευρείας επιχείρησης, που ξεκίνησε πριν από δύο μέρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Στις έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, σε σπίτια και χώρους εργασίας των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν: δύο πιστόλια, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, μεγάλος αριθμός κουπονιών «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» με διάφορα ποσά, αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών, τα χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ.
Η σύλληψή τους έγινε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, για τη συνέχιση έρευνας που ήδη διενεργούσε για υποθέσεις «στημένων» αγώνων ποδοσφαίρου και παράνομου στοιχήματος.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το 2008.

Γιατί η κρίση της ΕΕ δεν είναι ελληνική τραγωδία

  των συντακτών της Stratfor (**)
Δημοσιεύθηκε: 07:50 - 23/06/11

* Με το κείμενο αυτό το Euro2day εγκαινιάζει την αποκλειστική συνεργασία του με το κορυφαίο αμερικανικό γεωστρατηγικό think tank, Stratfor.
Έχουν περάσει 2.000 χρόνια από τότε που οι Αθηναίοι νομοθέτες τράβηξαν τέτοια παγκόσμια προσοχή πάνω τους, όπως αυτή που συγκέντρωσαν οι Έλληνες βουλευτές την Τρίτη το βράδυ.

Η ειδησεογραφική κάλυψη αναφορικά με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση την 21η Ιουνίου καθήλωσε τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα. Η ψήφος καλύφθηκε ζωντανά από τους περισσότερους οικονομικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και links σε ζωντανά online feeds για την ελληνική ψηφοφορία βρίσκονταν παντού στο διαδίκτυο.

Η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης, δίνοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την πολιτική εξουσιοδότηση να προσπαθήσει να περάσει τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας που απαιτεί η ευρωζώνη στην επόμενη ψηφοφορία, στις 28 Ιουνίου.

Η έντονη προσοχή που τράβηξε η ψήφος εμπιστοσύνης στρεβλώνει τη σημασία του γεγονότος. Αυτό που δεν φαίνεται από την ειδησεογραφική κάλυψη, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και το ότι η άμεση έκθεση των κρατών-μελών της ευρωζώνης στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμη.
Αυτή η εμμονή με την Ελλάδα συντηρεί μια τάση που υπάρχει να υπερτονίζονται η σημασία μεμονωμένων γεγονότων και τα υποτιθέμενα οικονομικά «καναρίνια στο ανθρακωρυχείο» (σ.σ. τα καναρίνια στα ανθρακωρυχεία χρησίμευσαν ως "συναγερμοί" για τη διαρροή αεριών καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα).
Παρατηρώντας εδώ και ενάμισι χρόνο την κρίση χρέους των κρατών της ευρωζώνης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: κανένα μεμονωμένο γεγονός, κρίση ή απόφαση δεν θα οδηγήσει στην κατάρρευση της ευρωζώνης. Ένα τέτοιο περίπλοκο σύστημα οικονομικών και νομισματικών σχέσεων δεν θα διαλυθεί σε μια μέρα, σε έναν μήνα ή σε έναν χρόνο.

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευέλικτα σε ότι αφορά τον χειρισμό της κρίσης. Τρία κράτη-μέλη έχουν λάβει πακέτα διάσωσης παρά τους ξεκάθαρους κανονισμούς των Συνθηκών της ΕΕ που απαγορεύουν τις διασώσεις.

Ένα Ταμείο Διάσωσης, το EFSF, στήθηκε ουσιαστικά ως μια «off shore» οικονομική Αρχή στο Λουξεμβούργο, πέρα δηλαδή από τον έλεγχο των ευρωπαϊκών Αρχών, προκειμένου να αποφευχθεί η παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει παρακάμψει τους κανονισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Η ΕΚΤ έχει δεχθεί τα ομόλογα με την χειρότερη αξιολόγηση στον κόσμο ως εχέγγυο και έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα απευθείας από τη δευτερογενή αγορά. Υπάρχει ακόμα η επιλογή να επιτραπεί είτε στο EFSF είτε στην ΕΚΤ να αγοράσει απ’ ευθείας κρατικά ομόλογα, μια επιλογή που δεν νομίζουμε ότι θα διστάσει κάποια από τις δυο αυτές αρχές να αξιοποιήσει αν χρειαστεί.

Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν πως επειδή η ευρωζώνη ήταν πρωταρχικά μια πολιτική δημιουργία, η οικονομική λογική της είναι θεμελιωδώς ελαττωματική. Ένα μεμονωμένο οικονομικό ή πολιτικό σοκ –όπως θα ήταν η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης- θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει στη διάλυση ολόκληρου του μπλοκ, φέρνοντας στην επιφάνεια μια σειρά οικονομικών προβλημάτων.

Όμως, ακριβώς επειδή η ευρωζώνη είναι ένα πολιτικό δημιούργημα, για να υπονομευθεί θα πρέπει να υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές στην γεωπολιτική της Ευρώπης. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η επικείμενη οικονομική κρίση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να βρουν ευέλικτους τρόπους για να την επιλύσουν.
Αυτή η «εφευρετικότητα» υπήρξε εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Αυτή η επιδεξιότητα έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις που συνόδευσαν την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Στην ουσία, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να δημιουργηθεί μια κρίση που θα οδηγήσει σε μετάδοσή της τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Έτσι, αν όλα τα άλλα αποτύχουν, τότε η ΕΚΤ θα τυπώσει χρήμα. Η ιδέα ότι η ΕΚΤ θα συμμετείχε στην δική της διάλυση λόγω της προσήλωσής της στην ανεξαρτησία της, ή στη διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%, είναι μια θεωρητική υπόθεση που δεν λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν την συμπεριφορά της ΕΚΤ τους τελευταίους 24 μήνες.

Αυτή η ανάλυση μας οδηγεί σε δυο συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι η ευρωζώνη δεν θα καταρρεύσει εν μέσω μιας κρίσης χρεών των κρατών της. Είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών να συντηρηθούν στην κρίση. Η τροποποίηση των κανονισμών για τα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει αργότερα μια επιλογή, όμως το να επιχειρηθεί μια τέτοια μεταρρύθμιση εν μέσω κρίσης, όταν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταστροφική μετάδοση της κρίσης, θα ήταν παράλογη.

Δεύτερον, οι θεμελιώδεις πολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν στην Ευρώπη –όπως η αποδυνάμωση της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, η περιφερειοποίηση των συμμαχιών ασφαλείας και ιδιαίτερα η αναπτυσσόμενη ρωσο-γερμανική σχέση- είναι πολύ πιο σημαντικές για το μέλλον της ευρωζώνης από την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Επειδή η ευρωζώνη είναι θεμελιωδώς ένα πολιτικό project, η αποδυνάμωση των πολιτικών δεσμών που συνδέουν τις χώρες μέλη της ευρωζώνης στην νομισματική ένωση, είναι αυτό που θα οδηγήσει τελικά στην διάλυση ή την τροποποίησή της.

Γι’ αυτόν τον λόγο, αυτές οι θεμελιώδεις πολιτικές αλλαγές είναι επίσης πολύ πιο σημαντικές από τα άλλα υποτιθέμενα «καναρίνια στο ανθρακωρυχείο», όπως είναι για παράδειγμα η έκθεση των επενδυτών στα ελληνικά CDS (η καθαρή έκθεση είναι πολύ μικρή, περίπου 5 δισ. δολάρια) ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους σχολιαστές ως κάτι που να εξηγεί γιατί η ευρωζώνη θα καταρρεύσει «κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου» ή «μέχρι το τέλος του έτους».

Μνημειώδεις αλλαγές συντελούνται στην Ευρώπη. Δεν έχουμε λόγο να πιστέψουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η προσοχή –τόσο σε ότι αφορά το ρίσκο όσο και σε ότι αφορά τις λύσεις- συνεχίζει να βρίσκεται τόσο στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις όσο και σε μεμονωμένα γεγονότα.

Αυτή η μυωπική αντιμετώπιση οφείλεται εν μέρει στο ότι οι χώρες-μέλη της Ευρώζώνης, ιδιαίτερα η Γερμανία, δεν έχουν προσφέρει κάποια μακροπρόθεσμη λύση ή σχέδιο. Οι εκκλήσεις για επίλυση των θεμελιωδών δομικών ανισορροπιών μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ευρώπης είναι λίγες και αποσπασματικές.

Αυτή η σιωπή είναι από μόνη της ένδειξη ότι το Βερολίνο δεν κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια, κάτι που είτε αποτελεί μεγάλη παράβλεψη, ή είναι ένδειξη ότι το Βερολίνο δεν σχεδιάζει να παραμείνει στην ευρωζώνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

H ευρωζώνη μπορεί και θα τα καραφέρει να βγει από την τρέχουσα κρίση -έχει αποδείξει ότι έχει τα εργαλεία και την απαιτούμενη ευελιξία να το κάνει.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το εξής: τι σχεδιάζουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι, και ιδίως οι Γερμανοί, με την πολιτική δομή και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης μακροπρόθεσμα;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν πρόκειται να βρεθεί στις βάσεις δεδομένων της Eurostat ή της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ούτε στις 24ωρες καλύψεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων...

(**) Η Stratfor Global Intelligence αποτελεί αμερικανικό γεωστρατηγικό think tank, που συντάσσει εκθέσεις σε επιχειρηματικά, οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Τα χάλια μου

ΜΑΣΟΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ! ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Την Παρασκευή στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο




Την Παρασκευή θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, σημειώνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και ο εφαρμοστικός νόμος, τίθενται σήμερα προς συζήτηση στις συνεδριάσεις της κυβερνητικής επιτροπής και του υπουργικού συμβουλίου.

Αύριο, Πέμπτη, στις 9:00 το πρωί, συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, με διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τον Εφαρμοστικό Νόμο.