Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Βελτιωμένη πρόταση στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος

 Ενα αναθεωρημένο σχέδιο της γαλλικής πρότασης για την μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που θα περιλαμβάνει ευνοϊκότερους όρους για την Αθήνα παρουσιάστηκε σήμερα στη συνάντηση των τραπεζών στο Παρίσι, αναφέρει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου της ζώνης του ευρώ.

"Υπήρχαν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με ορισμένα τμήματα του γαλλικού σχεδίου από την Ελλάδα, και πλέον υπάρχουν νέες προτάσεις τόσο για τα επιτόκια όσο και για το μέγεθος του χρέους που μπορεί να μετακυληθεί", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Όπως επισήμανε, ενώ η αρχική γαλλική πρόταση έκανε λόγο για σταθερό κουπόνι 5,5% στα νέα 30ετη ελληνικά ομόλογα που θα αγόραζαν οι επενδυτές, η νέα πρόταση προβλέπει κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το επιτόκιο Euribor τριών μηνών συν ένα premium της τάξης του 1,7% ή 1,8%.

"Αν ήταν να τεθεί σήμερα σε ισχύ το κουπόνι θα ήταν περίπου στο 3,3%", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο Euribor τριών μηνών διαμορφώθηκε στο 1,569% την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό γαλλικό σχέδιο, το κουπόνι 5,5% θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά ένα επιπλέον 2,5% ανάλογα με την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ.

Με βάση τις αλλαγές που εξετάζονται, το επιπλέον premium θα παραμείνει αλλά θα μπορούσε να βασίζεται στο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ελλάδα αντί για την οικονομική ανάπτυξη που θα εμφανίζει η χώρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τέλος, "η νέα πρόταση προβλέπει τη μετακύλιση του 70% του χρέους, χωρίς περαιτέρω επενδύσεις στα λεγόμενα ασφαλέστερα ομόλογα", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η αρχική γαλλική πρόταση έκανε λόγο για επανεπένδυση του 50% των ελληνικών ομολόγων σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα με ένα επιπλέον 20% να επενδύεται σε ομόλογα κορυφαίας ποιότητας.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι έχουν επίσης υπάρξει προτάσεις τα νέα ελληνικά ομόλογα να λήγουν σε 5, 10 και 15 χρόνια, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση του ότι η πρόταση για τα "30ετη θα κυριαρχήσει".

Dallara: Εξετάζονται διαφορετικές επιλογές για την Ελλάδα

Οι τράπεζες και άλλοι πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για να διαμορφωθεί το πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο για την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Charles Dallara, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως διευκρίνισε οι συζητήσεις δεν εστιάζουν στην οριστικοποίηση κάποιας συγκεκριμένης πρότασης.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) διοργάνωσε μια "παραγωγική" συνάντηση των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα στο Παρίσι την Τετάρτη, πρόσθεσε ο Dallara μιλώντας στο Reuters.

"Εξετάζουμε διάφορες επιλογές για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Δεν θα δαπανήσουμε πολύ χρόνο σήμερα για να οριστικοποιήσουμε κάποια συγκεκριμένη επιλογή", δήλωσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι οι επαναγορές ομολόγων που θα μπορούσαν να προσφέρουν μακροπρόθεσμη βοήθεια, επιπλέον κάποιων άλλων μέτρων όπως η μετακύλιση ομολόγων που θα κάλυπτε τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση του ότι η "επιλεκτική χρεοκοπία" δεν είναι απαραίτητο πως θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση.

Μιλώντας στο Bloomberg TV μετά τη συνάντηση των τραπεζιτών στο Παρίσι σημείωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα τόσο αρνητικό όσο ορισμένοι φοβούνται εφόσον η χρεοκοπία είναι επιλεκτική και προσωρινή, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Ενδεχομένως κάποιο οίκοι αξιολόγησης να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα που θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεοκοπία", δήλωσε. "Δεν πιστεύω ότι μια προσωρινή περίοδος επιλεκτικής χρεοκοπίας, όπως έχει προσδιοριστεί για τα κράτη κατά το παρελθόν, είναι απαραίτητα το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί εδώ".

CEPS: Ασύμφορη για την Ελλάδα η γαλλική πρόταση

Στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή της γαλλικής πρότασης για συμμετοχή ιδιωτών στη νέα προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας είναι ασύμφορη για τη χώρα, καταλήγει σε ανάλυσή του το think tank των Βρυξελλών CEPS.

Στην αποτίμηση της πρότασης των γαλλικών τραπεζών που υπογράφει ο Christian Kopf, εξετάζονται τα οφέλη και οι ζημιές όλων των εμπλεκομένων (ιδιώτες πιστωτές, επίσημοι πιστωτές και Ελληνική Δημοκρατία) σε περίπτωση που η γαλλική πρόταση έπαιρνα σάρκα και οστά.

Στην ανάλυση αναφέρεται πως με βάση εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι τόκοι που θα καλούνταν να καταβάλει η Ελλάδα για το δημόσιο χρέος της το 2014 θα ανέρχονταν στο 8,6% του ΑΕΠ της.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο κ. Kopf μετά από εκτενή ανάλυση είναι πως, ενώ η ζημιά που θα έχουν οι ιδιώτες πιστωτές σε ενδεχόμενη εφαρμογή του γαλλικού σχεδίου θα είναι περιορισμένη, το βάρος για την Ελλάδα θα είναι μεγάλο, ενώ θα επιδεινωθεί η ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της και η προοπτική βιωσιμότητάς του.

Η εφαρμογή της πρότασης θα οδηγούσε σε «αξιοσημείωτη αύξηση του καθαρού δημοσίου χρέους και του κόστους εξυπηρέτησής του τα επόμενα χρόνια. Από την πλευρά της Ελλάδας, είναι δύσκολο να μην ληφθεί ως προσβολή η πρωτοβουλία αυτή υπό την μορφή που έχει αυτή τη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα της ανάλυσής του ο κ. Kopf.

 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

ενα καταπλικτικό βίντεο!!!!!!

http://www.facebook.com/video/video.php?v=118126898278922&comments

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ψήφισμα της πλατείας!

 
 
 
Ψήφισμα της πλατείας!
Δεν θα αργήσουμε να ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς     Προειδοποιούμε κάθε επίδοξο επενδυτή να μην σκεφτεί καν να πλησιάσει σε δημοπρασία η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ή γης μας και πολύ περισσότερο να μην την αγοράσει.Όλο το ψήφισμα της Λαικής Συνέλευσης Συντάγματος. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΡΟΙΚΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ και ΝΤΟΠΙΟΥΣ ή ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΝΤΕΣ που ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ την ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ Μια έκπτωτη και δικτατορική ελληνική κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί τον λαό αυτής της χώρας, μόλις ψήφισε νομοσχέδια με τα οποία σκοπεύει να εκποιήσει την δημόσια ελληνική περιουσία και γη, ενάντια στην θέληση της μεγάλης πλειονότητας του λαού. Ενημερώνουμε όσους διαβλέπουν μια επενδυτική ευκαιρία, ότι δεν θα αργήσουμε να ανατρέψουμε αυτήν την κυβέρνηση, που σύντομα θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της απέναντι στον λαό και στην χώρα. Οι υπογραφές και τα νομοσχέδιά της είναι άκυρα. Δεν τα έχει επικυρώσει ο ελληνικός λαός και βεβαίως δεν τα αναγνωρίζει. Προειδοποιούμε κάθε επίδοξο επενδυτή να μην σκεφτεί καν να πλησιάσει σε δημοπρασία η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ή γης μας και πολύ περισσότερο να μην την αγοράσει. Εκτός του ότι όταν επανακτήσουμε ως λαός την κυριαρχία της χώρας μας θα χάσει ότι αγόρασε, τα χρήματά του που συμμετείχαν στην παράνομη συναλλαγή δεν θα του επιστραφούν. Επίσης τον προειδοποιούμε ότι μέχρι να ξαναποκτήσουμε τον έλεγχο της χώρας, στα πλαίσια υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας όπως αυτά απορρέουν και από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα των λαών και των ανθρώπων, θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο μέσα από την αυτο -οργάνωσή μας για να ακυρώσουμε στην πράξη και να σαμποτάρουμε την τυχόν επένδυσή του. Ας μην τολμήσει λοιπόν κανείς επίδοξος επενδυτής να κάνει ψώνια ευκαιρίας δημόσιας περιουσίας και γης στην Ελλάδα, εκτός κι αν αντιλαμβάνεται το υψηλό ρίσκο της επένδυσής του. Σε αυτή την περίπτωση, η επένδυσή του θα «είναι ευπρόσδεκτη» στην χώρα όπου όταν στερείς την ελευθερία στο λαό της, ξέρει να γεννά έναν Κανάρη ή να κάνει συσντρίμια μια γέφυρα στον Γοργοπόταμο. Η Λαική Συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος 3-7-2011 Για ΔΙΑΔΟΣΗ ως Δελτίο Τύπου στα ΞΕΝΑ και Ελληνικά ΜΜΕ και το Διαδίκτυο

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ασφαλίτης δήλωσε..... ερευνητής δημοσίου θεάματος!!!!!!

 

 

Δήλωσε ερευνητής δημοσίου θεάματος

Αστυνομικοί απεγκλώβισαν από την οδό Ερμού και Νίκης έναν 53χρονο ο οποίος αναζήτησε καταφύγιο στο σημείο όπου βρίσκεται πάντοτε παραταγμένη τουλάχιστον μια διμοιρία των ΜΑΤ όταν καταδιώχθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά από ομάδα περίπου 200 Αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος.

Ο άντρας ισχυρίζεται ότι είναι ερευνητής δημοσίου θεάματος αλλά οι Αγανακτισμένοι της πλατείας θεώρησαν ότι είναι αστυνομικός, με αποτέλεσμα να τον πάρει η Ομάδα Ψυχραιμίας από την πλατεία με στόχο να τον παραδώσει στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αστυνομικοί φοβήθηκαν βλέποντας το πλήθος των Αγανακτισμένων που ακολουθούσε τον 53χρονο με αποτέλεσμα να κάνουν χρήση χημικών για να απομακρύνουν τα περίπου 200 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στη συμβολή των συγκεκριμένων οδών.

«Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί»

Για δραστικό περιορισμό της κυριαρχίας των Ελλήνων κάνει λόγο ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, στη οποία προαναγγέλλει την αποστολή ειδημόνων της Ευρωζώνης στη χώρα μας, ενώ διευκρινίζει πως «δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους Έλληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε».
Όπως σημειώνει ο κ. Γιούνκερ, οι Έλληνες «δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ευρωζώνη». Όλες οι περιοχές της Ευρωζώνης θα αποστείλουν ειδικούς. Ο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου επισημαίνει ότι η Ελλάδα επί σειρά ετών ωφελήθηκε από το ευρώ. «Με δική της υπαιτιότητα ορισμένα πράγματα ξέφυγαν. Και τώρα που πρέπει να τα επαναφέρει με ενωμένες δυνάμεις σε τάξη, πρέπει οι Έλληνες να αντιληφθούν ότι απαιτείται μια συλλογική απάντηση», λέει ο κ. Γιούνκερ. 
Αναφέρει επίσης ότι και το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν λειτουργεί «σε πλήρη έκταση». Επίσης υποστηρίζει ότι «απαιτείται για το επικείμενο κύμα ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα μία λύση κατά το πρότυπο της γερμανικής “Τρόιχαντ”». Σημειώνεται ότι η Treuhand ήταν η Αρχή καταπιστευτικής διαχείρισης που είχε διεκπεραιώσει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων της πρώην DDR μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990. 
«Το πακέτο μέτρων είναι η λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας»
Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης δηλώνει πεπεισμένος ότι η νέα προσφορά βοήθειας προς την Ελλάδα θα επιτύχει. «Το πακέτο μέτρων, με το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα θα φέρει και τη λύση στο πρόβλημα της χώρας», λέει ο κ. Γιούνκερ στο Focus.
Υπογραμμίζει επίσης ότι η χώρα χρειάζεται ενέσεις ανάπτυξης. «Σε αυτό πρέπει να συμβάλουν και επιχειρήσεις από άλλες χώρες της Ευρωζώνης», τονίζει ο κ. Γιούνκερ. «Η ΕΕ θα πρέπει προσωρινά να παραιτηθεί από την υποχρέωση της Ελλάδας για συγχρηματοδότηση, θα πρέπει να δοθούν στη Ελλάδα τα μέσα για την οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του μεριδίου από την Αθήνα», τονίζει ο κ. Γιούνκερ.
Ως επικεφαλής της Ευρωζώνης, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απαιτεί από τους Έλληνες «μέγιστη σταθερότητα» και από τους Ευρωπαίους «μέγιστη αλληλεγγύη». Τονίζει δε πως η ελληνική κρίση δημιουργήθηκε ως επί το πλείστον από την ίδια την Ελλάδα: «Μεταξύ 1999 και 2010 ο δανεισμός αυξήθηκε κατά 106,6%, αν και η οικονομία δεν αναπτύχθηκε κατά τον ίδιο βαθμό. Η πολιτική δανεισμού βρέθηκε εντελώς εκτός ελέγχου, αγνοώντας την παραγωγικότητα».
Παραδέχεται λάθη ο Άιχελ
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ παραδέχθηκε εν τω μεταξύ πως η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας. «Κάποτε εμείς θα έπρεπε να είχαμε αντιδράσει έντονα στην αχαλίνωτη πολιτική δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης», δηλώνει ο πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας στο Focus. «Εμείς, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης».
Ο Άιχελ δικαιολόγησε τη δική του συμφωνία στην ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ: «Συμφώνησα στην ένταξη της Ελλάδας, διότι συμφωνούσαν η ΕΚΤ και η Κομισιόν στη δική τους έκθεση σύγκλισης για την είσοδο της Ελλάδας στη νομισματική ένωση». Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, καθώς και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αυτήν (ενν. την έκθεση σύγκλισης) ακολούθησαν.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απορρίπτει τα όσα είπε ο προκάτοχός του χριστιανοδημοκράτης Τέο Βάιγκελ, ο οποίος είχε δηλώσει στο Focus πως «δεν θα είχα δεχθεί την Ελλάδα». Όπως σημειώνει ο Χανς Άιχελ, «η Γερμανία συμφώνησε στην είσοδο της Ιταλίας στην Ευρωζώνη επί υπουργίας Βάιγκελ, αν και η Ρώμη ξεκάθαρα δεν πληρούσε τα κριτήρια του Μάαστριχτ».

Allianz: Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εναλλακτική από το να βοηθήσουν την Ελλάδα

O Μίκαελ Ντίκμαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Γερμανίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για τους Ευρωπαίους από το να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες της, σύμφωνα με την έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Speigel που δημοσιεύεται τη Δευτέρα.

Μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από την πτώχευση της Lehman Brothers, δήλωσε ο Ντίκμαν, τονίζοντας ότι για τη βοήθεια της Ελλάδας, οι πιστωτές χρειάζονται και κάποια ασφάλεια, ειδάλλως κανένας ιδιωτικός επενδυτής δε θα είναι έτοιμος να επενδύσει εκεί.

Ο κ. Ντίκμαν πρότεινε ότι κάποια από τα χρήματα που θα χορηγηθούν στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης θα μπορούσαν για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια ασφάλεια πιστώσεων, η οποία θα εγγυάται μέχρι και το 90% της ονομαστικής αξίας των δανείων.



Πηγή:www.capital.gr

"ΟΚ" από Eurogroup





Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Η εκταμίευση από των Ε.Ε. των 8,7 δισ. ευρώ, εκ των 12 δισ. ευρώ συνολικά της 5ης δόσης, θα πραγματοποιηθεί έως τις 15 Ιουλίου, μετά και την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σε ό,τι αφορά το νέο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας, σημειώθηκε ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να αποφευχθεί η υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας", ενώ για το σχέδιο "ανακύκλωσης" ελληνικού χρέους και τις λεπτομέρειές του για τη συμμετοχή των ιδιωτών, οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεσμεύτηκαν να καταλήξουν σε συμφωνία τις «επόμενες εβδομάδες», κάτι που εκλαμβάνεται ως νέα ένδειξη ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται οριστική συμφωνία στη συνεδρίαση της 11ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το νέο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας θα περιλαμβάνει και "μεγάλης κλίμακας τεχνική βοήθεια" προς τη χώρα, από την οποία οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν "αυστηρή και ταχεία" εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε σύμφωνα με το Dow Jones Newswires ότι δεν αναμένει εκπλήξεις σε ό,τι αφορά την εκταμίευση του ποσού της δόσης που αναλογεί στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ θα υπάρχει "σημαντική εξωτερική επίβλεψη της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας".

«Οι λεπτομέρειες και η έκταση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και την επιπλέον χρηματοδότηση από επίσημες πηγές, θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι «η στρατηγική χρηματοδότησης αποσκοπεί στο να διαμορφώσει τη βάση για ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας».

Όπως δήλωσε στο Dow Jones Newswires ένας εκ των συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, η πρόοδος αναφορικά με το δεύτερο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας ενδέχεται να είναι αργή.

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε σε ό,τι αφορά το δεύτερο ‘πακέτο’ διάσωσης, καθώς αυτή τη στιγμή η συμμετοχή ιδιωτών κατόχων ομολόγων είναι πολύ μικρή, πολύ μικρότερη από αυτή που αρχικά αναμενόταν. Έτσι, ίσως χρειαστεί χρόνος... μία συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στις αρχές του φθινοπώρου», δήλωσε.

Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι η συμφωνία για τον τρόπο συμμετοχής του ιδωτικού τομέα στο νέο "πακέτο" θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, και η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας να πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, αλλά το γαλλικό σχέδιο είναι το βασικό σχέδιο αυτή τη στιγμή στο "τραπέζι".

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε "σημαντικό βήμα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης" την απόφαση για εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί. Κατέστησε δε σαφές ότι για το νέο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας είναι απαραίτητη η υποστήριξη από τον ιδωτικό τομέα και ότι συνεχίζονται "με εντατικούς ρυθμούς" οι σχετικές διαβουλεύσεις, ενώ εκτίμησε ότι το "πακέτο" αυτό θα μπορούσε να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το φθινόπωρο. Ο ίδιος δεν απέκλεισε την επίτευξη επίσημης συμφωνίας πριν την επόμενη προγραμματισμένη δόση του τρέχοντος δανείου προς την Ελλάδα, αν και, όπως είπε, το νέο "πακέτο" θα εξαρτηθεί και από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Πώς σχολιάζει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ


Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Eurogroup, σε σημερινή συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε:

1. Την εκταμίευση της πέμπτης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, στις 8 Ιουλίου.

2. Την διαμόρφωση του νέου προγράμματος έγκαιρα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου.

Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr