Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ρωσία-ΗΠΑ-Ευρώπη: Ένα ασταθές στρατηγικό τρίγωνο








 


Καθώς το διεθνές στρατηγικό τοπίο μετατοπίζεται μακριά από τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, η βιωσιμότητα των υφιστάμενων πλαισίων συνεργασίας και ασφάλειας τίθεται υπό αμφισβήτηση. Οι μετατοπίσεις της παγκόσμιας ισχύος είναι εμφανείς, ωστόσο η ακριβής τους κατεύθυνση και οι συνέπειές τους είναι αβέβαιες. Και δεν είναι σαφές αν το αναδυόμενο σύστημα θα είναι πολυπολικό, διπολικό ή μη-πολικό.

Αυτά αναφέρει σε άρθρο του ο Dr. Graeme P. Herd, επικεφαλής του Προγράμματος Διεθνούς Ασφάλειας του Geneva Center for Security Policy, το οποίο συνυπογράφει με τον Charles Simpson, προπτυχιακό φοιτητή του Northeastern University της Βοστώνης.

Το στρατηγικό τρίγωνο Ρωσίας-ΗΠΑ-Ευρώπης είναι ασταθές, σημειώνουν οι συγγραφείς του άρθρου, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε οικονομική κρίση, χωρίς ικανότητα ή θέληση να μετατρέψει τη νομισματική ένωση σε πολιτική ένωση.

Η Ρωσία, την ίδια στιγμή, έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο στασιμότητας της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, αλλά και με προκλήσεις σε επίπεδο νομιμοποίησης, όπως ανέδειξαν άλλωστε τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και το κίνημα διαμαρτυρίας που αναπτύχθηκε έκτοτε. Διαθέτει, επίσης, μια πολιτική ελίτ αποξενωμένη από τη Δύση, η οποία παράλληλα φοβάται τον οικονομικό και κοινωνικό εκσυγχρονισμό -καθώς αυτό προϋποθέτει μια διαφορετικό πολιτική τάξη- αλλά και μία νέα, πλούσια και με επιχειρηματική δραστηριότητα «δημιουργική τάξη», η οποία με τη σειρά της είναι αποξενωμένη από την ίδια την πολιτική της ελίτ.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, βρίσκονται επίσης σε μεταβατική περίοδο – για 60 χρόνια υπήρξαν παγκόσμιος στρατηγικός πρωταγωνιστής, αλλά αυτή η πρωτοκαθεδρία αμφισβητείται, αφενός από αναδυόμενες δυνάμεις στο εξωτερικό, αφετέρου από την αναποτελεσματική φύση του πολιτικού συστήματος της χώρας και την ακραία πόλωση στο εσωτερικό.

Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι δανειζόμενες χώρες ενδέχεται να καταστούν ακόμη πιο εξαρτημένες από τις χώρες-πιστωτές, όπως η Κίνα, κάτι που σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου εγείρει το ερώτημα για το αν τελικά οι δημοκρατίες είναι δυσλειτουργικές σε σχέση με τον κρατικό καπιταλισμό ή άλλα αυταρχικά πολιτικά συστήματα. Οι Herd και Simpson παραθέτουν επίσης στο άρθρο τους το εξής σχόλιο, του αρθρογράφου των Financial Times, Gideon Rachman: «Αν ούτε οι ΗΠΑ ούτε κάποιους είδους παγκόσμια κυβέρνηση καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα κοινά πολιτικά προβλήματα στον κόσμο, τότε μία ‘τρίτη εναλλακτική’ θα αναδυθεί, όπου η Κίνα και η Ρωσία θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος σε έναν άξονα απολυταρχισμού».

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν, άλλες απόψεις υποστηρίζουν ότι η αταξία είναι η νέα τάξη και ότι κινούμαστε προς έναν κόσμο χωρίς κάποια παγκόσμια ηγεσία, χωρίς δηλαδή να υπάρχει κάποια χώρα ή ομάδα χωρών που να διαθέτει την απαραίτητη οικονομική ή πολιτική μόχλευση για να καθορίσει μόνη της την παγκόσμια ατζέντα. Το αποτέλεσμα είναι η αβεβαιότητα και η σύγκρουση για ζητήματα όπως η διεθνής οικονομική συνεργασία, οι κανονιστικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το διεθνές εμπόριο και η κλιματική αλλαγή.

Πέραν των παραπάνω, δεν υπάρχει παγκόσμια συναίνεση για μια δεύτερη συμφωνία Bret¬ton Woods, η οποία να προβλέπει μεταξύ άλλων τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το κενό σε επίπεδο παγκόσμιας ισχύος είναι αποτέλεσμα της έλλειψης αυτοπεποίθησης των ευρωπαϊκών κρατών, της έλλειψης στρατηγικής σαφήνειας στις ΗΠΑ, του εκτεταμένου μεγέθους της G-20 που συνεπάγεται έλλειψη κοινών αξιών μεταξύ των μελών της, αλλά και της απροθυμίας της Κίνας, της Ινδίας ή της Βραζιλίας να επωμιστούν τα πολιτικά και οικονομικά βάρη των αυξανόμενων διεθνών ευθυνών.

Στρατηγική Αβεβαιότητα

Παρά την τεράστια οικονομική αξία των εμπορικών συναλλαγών, το πυκνό και ενισχυόμενο δίκτυο μηχανισμών αλληλεπίδρασης και την ομαλοποίηση σε θέματα που άλλοτε αποτελούσαν πηγή έντασης (π.χ. οι σχέσεις Ρωσίας-Πολωνίας), διατηρούνται ακόμη σοβαρές ασυμμετρίες, σε πεδία όπως η οικονομική ισχύς ή οι προσεγγίσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε στην Ευρώπη ως προς τον τρόπο συσχετισμού τους με τη Ρωσία, και ειδικά με τον ρόλο της μετασοβιετικής Ρωσίας. Αντίστοιχα, η Ρωσία δεν εμπιστεύεται τη Δύση, ούτε πιστεύει ότι λαμβάνει το σεβασμό που της αξίζει. Η βασική πηγή έντασης στον ευρω-ατλαντικό χώρο είναι ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης, ακόμα και εντός ενός κορυφαίου και θεσμικά ανεπτυγμένου οργανισμού, όπως το ΝΑΤΟ. Είναι σαφές ότι οι σύμμαχοι ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο για το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Αν και οι διαφορές ως προς την κατανομή των βαρών υπήρξαν σταθερό χαρακτηριστικό της εξέλιξης του ΝΑΤΟ, ο αντίκτυπος της κρίσης χρέους έχει σοβαρές επιπτώσεις (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία προχωρούν σε περικοπές των αμυντικών τους προϋπολογισμών) και είναι πιθανό να διανύει η Συμμαχία τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση, αυτού του είδους, στην ιστορία της.

Στο μεταξύ, μία πολυπολική Ευρώπη αναδύεται. Η Τουρκία, η 19η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει επιτύχει την ευρωατλαντική της ενσωμάτωση (ΝΑΤΟ), όχι όμως και την ευρωπαϊκή (Ε.Ε.), λόγω παρωχημένων εθνικών στερεοτύπων (υπερβολικά βιομηχανική, υπερβολικά φτωχή, υπερβολικά ισλαμική). Ομοίως, η Ρωσία είναι ένα κράτος με σημαντική επιρροή στο ευρωπαϊκό πεδίο, αλλά παραμένει στο περιθώριο, καθώς δεν είναι ούτε μέλος ούτε της ΕΕ ούτε του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία συνεχίζει να κατανοεί το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας πρωτίστως μέσα από τη ΝΑΤΟ-κεντρική δομή του και, με τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου περί συνασπισμών. Θεωρεί το ΝΑΤΟ ως απειλή και, την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. αντιπροσωπεύει για τη Ρωσία μια αναθεωρητική δύναμη στο μετασοβιετικό χώρο - εάν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες επιλέξουν στενότερη οικονομική συνεργασία με την Ε.Ε., αυτό εκλαμβάνεται ως απόφαση αποσύνδεσης από τη Ρωσία.

Συνεπώς, ενώ η πολυ-πολικότητα έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, δεν υπήρξε επιτυχία ως προς τη σύνδεση αυτών των πόλων.

Ηρεμία πριν την καταιγίδα;

Οι όλο και ταχύτερες μετατοπίσεις ισχύος και η αυξανόμενη αλληλεξάρτηση διαμορφώνουν ένα ασαφές στρατηγικό περιβάλλον. Αυτό γίνεται εμφανές στην περίπτωση της Κίνας και, εντάσσοντας αυτές τις αλλαγές στη γενικότερη ροή ισχύος από τη Δύση προς τους υπόλοιπους (from the “West to the Rest”), αξίζει να εξετάσει κανείς πιο αναλυτικά το θέμα της Κίνας, προκειμένου να κατανοήσει την στρατηγική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Ρωσίας.

Κάποιοι αναλυτές βλέπουν στην περίπτωση της Κίνας προθέσεις για μία ανοιχτή στρατιωτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Άλλοι διαβλέπουν στην Κίνα μία πρόθεση να βρεθεί στην «πρώτη θέση» της παγκόσμιας διακυβέρνησης και της λήψης στρατηγικών αποφάσεων, μαζί με τις ΗΠΑ ως ίσος-προς-ίσο, η οποία στην πραγματικότητα πηγάζει από την αδυναμία της Κίνας να διαμορφώσει μια κινεζο-κεντρική περιφερειακή τάξη, πόσο μάλλον να εγκαθιδρύσει μια παγκόσμια ηγεμονία.

Όπως σχολιάζουν οι Herd και Simpson, η Κίνα σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει την οικονομία της πάνω σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση. Αυτό θα αλλάξει το μέγεθος και τη χρήση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, επιτρέποντας στην Κίνα να τα χρησιμοποιήσει για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων. Ωστόσο, καθώς αυτό το σενάριο εκτείνεται χρονικά σε βάθος 10-15 ετών από σήμερα, αν όντως τελικά εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, σήμερα αυτό που παρατηρεί κανείς από την πλευρά της Κίνα είναι έλλειψη αυτοπεποίθησης σε στρατηγικό επίπεδο, αλλά όχι ανοιχτή αντιπαράθεση.

Επιπλέον, στη σφαίρα της «αμοιβαία εξασφαλισμένης οικονομικής καταστροφής», υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι οι μετατοπίσεις ισχύος εμβαθύνουν τις κοινές στρατηγικές αδυναμίες (πυρηνικά, κυβερνοχώρος, διάστημα) μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας (και της Ρωσίας, σε μικρότερο βαθμό) και αυτό ενθαρρύνει την αμοιβαία συγκράτηση σε στρατηγικό επίπεδο.

Για το 2012, οι εκλογές και οι μεταβιβάσεις εξουσίας στη Ρωσία, στις ΗΠΑ και στην Κίνα προσθέτουν ένα δυνητικά εκρηκτικό συστατικό στην «χύτρα» του παγκόσμιου μετασχηματισμού. Οι εκλογές είναι παραδοσιακά περίοδος για σκληρές επιπλήξεις και δυναμισμό, παρά για συμβιβασμό και ανεκτικότητα, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για μια στρατηγική παρανόηση ή για γεγονότα που ενισχύουν την αβεβαιότητα...
Πηγή:www.capital.gr

«διοικήσεις ΔΕΚΟ «ξέχασαν» να...κόψουν μισθούς !!!

 


Με τίτλο «Φρενοκομείο!» κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή η Realnews, η οποία αποκαλύπτει ότι «διοικήσεις ΔΕΚΟ «ξέχασαν» να...κόψουν μισθούς και οι υπουργοί «ξέχασαν» να τις ελέγξουν και συνεχίζουν να τις επιχορηγούν». Σύμφωνα με τη Realnews, «με εντολή Σταϊκούρα καλούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις να δηλώσουν εάν εφαρμόζουν και σε ποιό βαθμό τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου από το 2010». Η προθεσμία έληγε την Παρασκευή και μέχρι τότε δεν είχε απαντήσει σχεδόν κανείς!

Σε αυτό το θέμα αναφέρεται το κύριο άρθρο της εφημερίδας και του Νίκου Χατζηνικολάου με τίτλο: «Ζητείται εισαγγελέας!» και επισημαίνεται: «τα τρωκτικά που ροκανίζουν ό,τι απέμεινε από τον πλούτο της χώρας, ροκανίζουν μαζί και το μέλλον της. Και είναι ίσως καιρός να «πιάσουν δουλειά» δυο-τρείς γενναίοι και ασυμβίβαστοι εισαγγελείς».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ-ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΗΡΘΕ-ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ- ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ Η ΚΥΠΡΟΣ;;




Ένα δημοσίευμα – βόμβα πριν από λίγο από το Ποντίκι της Κύπρου, υποστηρίζει πως το δάνειο που ζήτησε απο την υπερδύναμη η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνον εγκρίθηκε, αλλά ήδη βρίσκεται στα ταμεία της!
Στον μηχανισμό θα ενταχθούν μόνον οι
Κυπριακές τράπεζες που θα ζητήσουν βοήθεια, γεγονός που πετά το μνημόνιο της Κύπρου στα σκουπίδια αλλά φέρνει και τους τραπεζίτες υπόλογους.
Εάν η είδηση ισχύει, δεν χρειάζεται εξεταστική για το μνημόνιο. Απ’ ευθείας Γουδή.

Αποχώρηση "βόμβα" από την ΔΗΜΑΡ


Την αποχώρησή του από τη Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε ο Θανάσης Ζαχαρόπουλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ιδρυτικό μέλος της.
Στην επιστολή αποχώρησής του, αφήνει σαφείς αιχμές για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη προσωπικά, τονίζοντας μεταξύ άλλων : "αυτό το κόμμα πλέον δεν με χωράει, γιατί από την «κυβερνώσα αριστερά» κράτησε μόνο την «κυβερνώσα» και απεμπόλησε την «αριστερά»". 
"Η απόφαση που πήρε ο Πρόεδρος και η νέα άτυπη και μη εκλεγμένη ηγεσία του κόμματος, και υιοθετήθηκε εκ των υστέρων από την Κεντρική Επιτροπή, για συμμετοχή στην Κυβέρνηση Σαμαρά, δεν είναι ένα ψήφισμα για το … Αφγανιστάν που θα μπορούσε με έναν διαφορετικό πολιτικό συσχετισμό στη Κ.Ε. να αλλάξει, αλλά κορυφαία στρατηγική επιλογή ένταξης σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό τόξο", προσθέτει ο κ. Ζαχαρόπουλος.


Αναλυτικά η επιστολή του

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής

Την πολιτική μου άποψή, την γνωρίζετε από τις τοποθετήσεις μου στις συνεδριάσεις της Κ.Ε. ιδιαίτερα μετά τις πρώτες εκλογές, όταν υποστήριξα την ανάγκη συνεργασίας για μια Αριστερή Κυβέρνηση.

Η απόφαση που πήρε ο Πρόεδρος και η νέα άτυπη και μη εκλεγμένη ηγεσία του κόμματος, και υιοθετήθηκε εκ των υστέρων από την Κεντρική Επιτροπή, για συμμετοχή στην Κυβέρνηση Σαμαρά, δεν είναι ένα ψήφισμα για το … Αφγανιστάν που θα μπορούσε με έναν διαφορετικό πολιτικό συσχετισμό στη Κ.Ε. να αλλάξει, αλλά κορυφαία στρατηγική επιλογή ένταξης σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό τόξο. Αυτή η απόφαση δεν αλλάζει με εσωκομματικό αγώνα, δεδομένων και των νέων .. τυπικών και άτυπων «διευρύνσεων» της Κ.Ε. και των θέσεων στον κρατικό μηχανισμό, που ετοιμάζει να μοιράσει η ηγεσία. Άρα είναι μάταιος ο εσωκομματικός αγώνας για αλλαγή πολιτικής γραμμής,

Αυτό το κόμμα πλέον δεν με χωράει, γιατί από την «κυβερνώσα αριστερά» κράτησε μόνο την «κυβερνώσα» και απεμπόλησε την «αριστερά». Αυτή η μετεξέλιξη διαπερνά τα πάντα: την πολιτική γραμμή, τις διαδικασίες παραγωγής της, την εσωκομματική του δημοκρατία και τις συμπεριφορές της ηγεσίας του. Μετατράπηκε εντυπωσιακά γρήγορα σε ένα αστικό κόμμα που αντικατέστησε το αρχικό του στίγμα –αυτό της σύγχρονης, αντιδογματικής, ευρωπαϊκής αριστερής σκέψης και πρακτικής- με την έλξη του για τον κυβερνητισμό, την προβολή και την επικέντρωση σε «προσωπικότητες των Μ.Μ.Ε. και του life style». Η απόφασή μου να αποχωρήσω από όλα τα εκλεγμένα αξιώματα και από μέλος του κόμματος είναι δεδομένη και πονάει πολύ, μαζί με άλλα που με πονάνε αυτή την περίοδο. Αυτή η απόφαση δε μπαίνει στο χρηματιστήριο των πολιτικών στελεχών που εξαργυρώνουν την πορεία τους. ‘Όσο για εκείνους που εύκολα θα άρχιζαν τις κριτικές εκ του ασφαλούς, θα τους παρακαλούσα να αναμετρηθούν με τη δική τους συμβολή στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και να δουν τα αποτελέσματα του κόμματος στη Θεσσαλία. Επί της πολιτικής μου άποψης όλες οι κριτικές καλοδεχούμενες, μπορεί να κάνω εγώ λάθος τελικά. Η περιφρούρηση της συντροφικότητας μας για όσο ήμασταν μαζί είναι η ενδεδειγμένη στάση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντρόφους και συντρόφισσες που πορευτήκαμε σε αυτή την διετία με ανιδιοτέλεια και με αυταπάρνηση, τα μέλη του ψηφοδελτίου των Περιφερειακών εκλογών και τα μέλη των οργανώσεων της Θεσσαλίας των οποίων είχα και την κομματική ευθύνη, καθώς και τα μέλη του οργανωτικού γραφείου του κόμματος. Θέλω να καταλάβουν την απόφασή μου, δεν ήταν και εύκολη. Αυτές οι σχέσεις είναι κατάκτηση για μένα και έτσι θα παραμείνουν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

* Θα ήθελα να βρίσκομαι μαζί σας στην Αθήνα, για να σας αποχαιρετίσω συντροφικά, … όμως είναι 40 ημέρες μετά τις τελευταίες εκλογές και ελπίζω να καταλαβαίνετε...

ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΡΙΧΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 1,44 ΔΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2015

   Η ΕΤΕπ θα χορηγήσει ως το τέλος του 2015 συνολικά 1,44 δισ. ευρώ
 

Σε συμφωνία για την επανέναρξη των δανειοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και έργων υποδομής κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλούταρχο Σακελλάρη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί επεσήμαναν τα εξής:

Γ.Στουρνάρας: "Σήμερα είχαμε μία σημαντική συζήτηση-διαπραγμάτευση με τον Πρόεδρο και τα στελέχη της ΕΤΕπ, προκειμένου να αρθούν εμπόδια για να ξεκινήσει η Τράπεζα να χρηματοδοτεί εκ νέου την ελληνική οικονομία. Η διαπραγμάτευση πήγε καλά, συμφωνήσαμε σε όλα. Προσβλέπουμε στην επανενεργοποίηση της ΕΤΕπ στον τομέα της οικονομίας το συντομότερο δυνατό. Υπενθυμίζω ότι οι χρηματοδοτήσεις είχαν πέσει πολύ χαμηλά φέτος, περίπου στο επίπεδο των δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Κ.Χατζηδάκης: "Φαίνεται ότι υπάρχουν και καλές ειδήσεις σε αυτή τη χώρα. Η συμφωνία με την ΕΤΕπ είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα. Είναι σημαντικό ότι εκτός από τα έργα υποδομής και τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων η συνεργασία αυτή θα επεκταθεί στη διευκόλυνση της πραγματοποίησης ξένων επενδύσεων στη χώρα, αλλά και στη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων".
Στη συνάντηση επιλύθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που εμπόδιζαν τους τελευταίους μήνες την παροχή ρευστότητας από την ΕΤΕπ προς την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα:

1.Συμφωνήθηκαν οι όροι για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω τραπεζών.

2.Ενεργοποιείται η συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγύησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είχε υπογραφεί το Μάρτιο και υλοποιείται τώρα, προβλέπει ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει ως το τέλος του 2015 συνολικά 1,44 δισ. ευρώ, με το εξής χρονοδιάγραμμα: -600 εκατ. ευρώ ως τον Ιανουάριο του 2013, δηλαδή το επόμενο εξάμηνο.
-1 δισ. ευρώ ως το Δεκέμβριο του 2013 και
-1,44 δισ. ως το τέλος του 2015.
Το Ταμείο Εγγύησης θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ και με κεφάλαια από την ΕΤΕπ με μόχλευση 1:2.

3.Συμφωνήθηκε η δημιουργία Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Έργα Υποδομών και Παραγωγικών Επενδύσεων, με εγγύηση πόρων του ΕΣΠΑ και μόχλευση από την ΕΤΕπ καθώς και η παροχή στήριξης της ΕΤΕπ στην ολοκλήρωση των Αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης.

Τέλος, στη σημερινή συνάντηση επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την υποστήριξη της ΕΤΕπ στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), στη χρηματοδότηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην προώθηση έργων σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση αποβλήτων.

«Σηκώστε τα χέρια-Πρόκειται για ληστεία» φωνάζουν οι Ισπανοί

Με τις αγορές να έχουν βάλει στο μάτι την Ισπανία, η χώρα προσπαθεί να ξεφύγει από τον κυκλώνα ανακοινώνοντας συνεχώς νέα μέτρα λιτότητας.

Εργαζόμενοι και συνδικάτα που βλέπουν τα προνόμιά τους να «ψαλιδίζονται» δίνουν πλέον καθημερινό παρών στους δρόμους των ισπανικών πόλεων.
Τόσο στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όσο και στις ισπανικές επαρχίες οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές εναντίον των μεγάλων μισθολογικών περικοπών στη δημόσια διοίκηση αλλά και τις αύξησης του ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι πρέπει πάση θυσία να εξοικονομήσει σταδιακά στον νέο κρατικό προϋπολογισμό περίπου 65 δις. ευρώ με την οργή του κόσμου να «βράζει»

Με φόντο τις διαμαρτυρίες στην Ισπανία ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς εκφράζει την ανησυχία του για μία ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη.

«Οι διαδηλώσεις στην Ισπανία δείχνουν ότι απειλείται κοινωνική έκρηξη εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων στη Ευρώπη» είπε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της γρήγορης «εφαρμογής νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να δημιουργηθούν επιτέλους θέσεις εργασίας για τη γενιά αυτήν».

Ο Σουλτς υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στην Ισπανία δε συγκρίνεται με αυτήν στην Ελλάδα: «Η χώρα έχει στέρεες βιομηχανικές βάσεις και μια καλά οργανωμένη δημόσια διοίκηση» πρόσθεσε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης.

Κατηγορηματικό «όχι» Βεστερβέλε σε αναδιαπραγμάτευση

Κάθε ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, απορρίπτει σε συνέντευξή του στη Bild, o υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε

Κατηγορηματικό «όχι» Βεστερβέλε σε αναδιαπραγμάτευση
, στέλνοντας έτσι νέο αυστηρό μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

«Βλέπω ότι στην Ελλάδα επιθυμούν αναδιαπραγμάτευση των πραγμάτων και ότι ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση τις υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Το λέω απλά: Αυτό δε γίνεται», σημειώνει και καλεί τους Ελληνες να δείξουν ξεκάθαρα ότι θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει απλώς να λέει ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά πρέπει επίσης να ενεργήσει με μια σαφή πολιτική μεταρρυθμίσεων και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», συμπληρώνει ο Βεστερβέλε.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Έλληνες… οι απαισιόδοξοι

Οι Έλληνες θεωρούν ότι η κρίση θα παραταθεί και στους επόμενους μήνες, με το εισόδημα τους να έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.
Παράλληλα, όπως παρατηρεί η έρευνα, η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς οι εργασιακές προοπτικές είναι αυτές που ανησυχούν ιδιαίτερα τους Έλληνες.
Σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πως δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα μετά την κάλυψη των βασικών του αναγκών.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες, οι πιο απαισιόδοξοι του κόσμου φαίνεται ότι είναι οι Ούγγροι με 30 μονάδες, οι Πορτογάλοι με 40 μονάδες και οι Ιταλοί με 41 μονάδες.
Στον αντίποδα, η Ασία και η Μέση Ανατολή φαίνεται ότι είναι οι πιο αισιόδοξοι, με την Ινδονησία να καταγράφει ρεκόρ αισιοδοξίας, στις 120 μονάδες, ενώ ακολοθούν η Ινδία με 119 μονάδες και οι Φιλιππίνες με 116 μονάδες.

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

19.90€ για 6 μηνιαίους φακούς επαφής και 1υγρό φακών επαφής 380ml!

Προσφορά μήνα: 19.90€ για 6 μηνιαίους φακούς επαφής EZ soft και 1 μπουκάλι υγρό φακών επαφής 380ml! Αρχική αξία 42€. Πληρώνετε  19.90€ στο κατάστημα και 3€ γιά αποστολή.

Αξία Έκπτωση Κέρδος
42 € 53% 22,10 €

  Η προσφορά είναι ενεργή!

Πρότεινε σε φίλο:Email

Λίγα λόγια

6 μηνιαίους φακούς επαφής EZ soft και 1 μπουκάλι υγρό φακών επαφής Schalcon Polysoft Plus 380ml!
  • Η προσφορά ισχύει από 19/07/2012 έως και 31/08/2012

Η πολύχρονη εμπειρία μας προσφέρει άριστες υπηρεσίες, εγγύηση και άψογη εξυπηρέτηση που ικανοποιεί και τις πιο υψηλές απαιτήσεις. Το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό σας συμβουλεύει για οτιδήποτε αφορά στην όρασή σας και σας βοηθά να επιλέξετε τα γυαλιά που σας ταιριάζουν.

Η Επιχείρηση

Ματιά Τηλέφωνο: 2106824610
Α. Παπανδρεου 97
Χαλάνδρι 15232
GR
website
Α. Παπανδρεου 97
Χαλάνδρι 15232
GR
Map It!

Stratfor: Σε τεντωμένο σκοινί η Α. Μεσόγειος


 

 Το ρωσικό αντιτορπιλικό κλάσης Kashin, Smetlivy, ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρου τη Δευτέρα. Το Smetlivy είναι ένα από τα 11 ρωσικά πλοία που κινούνται προς την ανατολική Μεσόγειο για στρατιωτικές ασκήσεις την τελευταία εβδομάδα.

Την ώρα που το Smetlivy αναμένεται να ελλιμενιστεί στο λιμάνι Ταρτούς στη Συρία, το ισραηλινό ναυτικό πραγματοποιεί από χθες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στη Μήλο. Την περασμένη εβδομάδα, το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, του Ισραήλ και της Βρετανίας πραγματοποίησαν ξεχωριστές στρατιωτικές ασκήσεις νότια της Κύπρου, ενώ η Ναυτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ, που απαρτίζεται από τουρκικές, γαλλικές και γερμανικές φρεγάτες, έκανε άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο.

Μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μια συγκεκριμένη περιοχή…

Μια πιο προσεκτική ματιά στην αλλαγή της γεωπολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο εξηγεί το αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον στην περιοχή αυτή.

Οι συγκρούσεις στη Συρία είναι ο πιο εμφανής λόγος της αύξησης της στρατιωτικής δραστηριότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος θα χρησίμευε ως βάση-κλειδί για μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία. Αν και κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι πρόθυμο να προχωρήσει σε μια τέτοια επιχείρηση, η πρόσφατη κατάρριψη τουρκικού μαχητικού από τις δυνάμεις της Συρίας, κατέστησε σαφές ότι τα πολεμικά ναυτικά πρέπει να διπλοτσεκάρουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους. Ακόμα και αν λείπει η πολιτική βούληση, οι ασκήσεις βοηθούν το ΝΑΤΟ να «δείξει» στη Συρία και στους προστάτες του καθεστώτος στο Ιράν και τη Ρωσία, ότι είναι έτοιμο να παρέμβει στρατιωτικά.
Η Ρωσία δεν μπορεί να αφήσει την προτίμηση των Δυτικών για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία να υπονομεύσει την ανάγκη της για πρόσβαση σε πιο θερμά λιμάνια στη Μεσόγειο. Η Μόσχα χρησιμοποιεί τα στρατιωτικά γυμνάσια και τους ελλιμενισμούς στην Ταρτούς για να τονίσει στους ανταγωνιστές της ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει συμφέροντα στη Μεσόγειο για αρκετό καιρό ακόμα.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία δεν μπορεί να προσδοκά σε διατήρηση της βάσης της στη Μεσόγειο στηριζόμενη σε ένα όλο και πιο μη δημοφιλές καθεστώς στη Δαμασκό. Το να βρει εναλλακτικές για τις στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή αυτή θα είναι δύσκολο, δεδομένης της ισχυρής παρουσίας του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τα αυξανόμενα ενεργειακά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο δίνουν στη Ρωσία μια μεγαλύτερη «γκάμα» εναλλακτικών για να διατηρήσει την επιρροή της –και η ενεργειακή πολιτική είναι ένας τομέας τον οποίον η Μόσχα ξέρει να χειρίζεται πολύ καλά.

Το Ισραήλ και η Κύπρος θέλουν διακαώς να εκμεταλλευτούν τα μεγάλα παράκτια αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ, που πλέον έχει κακές σχέσεις με την Τουρκία, παραβλέπει τις ιστορικές του διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο για να αναπτύξει συνεργασίες με αυτές τις χώρες, οι οποίες θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει πιθανές παρεμβάσεις από την Άγκυρα.

Η Ρωσία, που ήδη έχει περίπλοκες σχέσεις με κάθε μια από αυτές τις χώρες, αναζητά ευκαιρίες στο πλαίσιο αυτής της μετατόπισης των συμμαχιών. Η Ρωσία μπορεί να μην μπορέσει να ξεφύγει από κάθε προσπάθεια που κάνει η Ευρώπη για να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, όμως μπορεί να αναζητήσει τρόπους ώστε να συμμετάσχει σ’αυτά τα σχέδια διαφοροποίησης προτού μπορέσουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να αντιδράσουν.

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει να δημιουργήσει χώρο ώστε να εισέλθει στους ενεργειακούς κλάδους των χωρών αυτών, αλλά και να εκμεταλλευτεί την χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρώπη για να «χτίσει» το προβάδισμά της στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την οικονομική κατάσταση. Για παράδειγμα, η κρατική ρωσική εταιρεία Gazprom έχει καταθέσει προσφορά για την ΔΕΠΑ (η οποία, μελλοντικά, θα μπορούσε να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Μεσόγειο προς την Ευρώπη). Την προηγούμενη Δευτέρα, η Ρωσία ενημέρωσε την Κύπρο ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να χορηγήσει στη Λευκωσία δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ αν επιτραπεί σε Ρώσους να αυξήσουν το ποσοστό τους στην Τράπεζα Κύπρου.

Η επιτυχία της στρατηγικής της Ρωσίας δεν είναι εγγυημένη, όμως η Μόσχα κάνει σοβαρές προσπάθειες για να διατηρήσει ή ακόμα και να ενισχύσει την παρουσία της στην Μεσόγειο. Αυτή η στρατηγική θα απαιτήσει πολλές επιθετικές διαπραγματεύσεις, καθώς και τον αντιπερισπασμό της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Και με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή σε αναταραχή, η Ρωσία δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ για να βρει αυτούς τους αντιπερισπασμούς.

Bernanke: Η Ευρώπη δεν είναι κοντά σε μια μακροπρόθεσμη λύση








 Bernanke: Η Ευρώπη δεν είναι κοντά σε μια μακροπρόθεσμη λύση
Η Ευρώπη δεν φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε μια μακροπρόθεσμη λύση για την κρίση χρέους δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής κατά την δεύτερη ημέρα της συζήτησης για την οικονομία στο Κογκρέσο.

"Δεν πιστεύω ότι [οι Ευρωπαίοι] βρίσκονται κοντά σε μια μακροπρόθεσμη λύση που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και μέχρι να βρουν αυτές τις μακροπρόθεσμες λύσεις θα βλέπουμε περιόδους μεγάλης μεταβλητότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές", δήλωσε ο επικεφαλής της Fed.

Κάλεσε ταυτόχρονα τα μέλη του Κογκρέσου να βάλουν τον αμερικανικό προϋπολογισμό σε μια σταδιακή πορεία προς τη βιωσιμότητα προστατεύοντας ταυτόχρονα την οικονομική δραστηριότητα από μια απότομη προσαρμογή.

Ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε ταυτόχρονα τα χθεσινά του σχόλια για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη επιβραδύνει τους τελευταίους μήνες λόγω της υψηλής αβεβαιότητας και των πιέσεων από το εξωτερικό. Υπογράμμισε και πάλι ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει, εφόσον χρειαστεί, για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα προσθέτοντας ότι δεν περιμένει η αμερικανική οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση.

Απέρριψε τέλος τις προτάσεις για μεγαλύτερο έλεγχο στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την άσκηση πολιτικών πιέσεων στην κεντρική τράπεζα.

Η Fed ήδη ελέγχεται από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, σημείωσε ο Bernanke και πρόσθεσε ότι η κατάργηση της εξαίρεσης για το μέρος εκείνο που αφορά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Fed.
Πηγή:www.capital.gr

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 52.000 ευρώ για Facebook και Twitter!

Εσείς πόσα χρήματα ξοδέψατε για να φτιάξετε τον λογαριασμό σας στο Facebook και στο Twitter;

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 52.000 ευρώ για Facebook και Twitter!
Ούτε ένα ευρώ λογικά, αφού ο κάθε χρήστης μπορεί να φτιάξει profile στα κοινωνικά δίκτυα δωρεάν! Ωστόσο στο ελληνικό δημόσιο φαίνεται ότι του περισσεύουν πολλά χρήματα αυτή την εποχή και ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τα παραπάνω!
Συγκεκριμένα, με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα Διαύγεια εγκρίθηκε η χορήγηση 15.252 ευρώ για τη δημιουργία λογαριασμού στο Facebook, 6.150 ευρώ για τη δημιουργία καναλιού στο YouTube, 15.252 ευρώ για τη δημιουργία λογαριασμού στο Twitter, άλλα τόσα για τη δημιουργία λογαριασμού στο Google+ και μερικές χιλιάδες ευρώ ακόμη για ενέργειες που συνολικά στοίχισαν 83.025 ευρώ!
Και μάλιστα με απευθείας ανάθεση στην δική τους "Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης" που είναι ιδιωτικού δικαίου!
ok5465

Οι Γερμανοί μας πέρασαν γιά '' εβραίους'' και μάς έκαναν… σαπούνια


Παλιά τους τέχνη κόσκινο!
Γνωστή αλυσίδα οικονομικών καθαριστικών και καλλυντικών στη Γερμανία, κυκλοφόρησε νέο προϊόν για το μπάνιο που φέρει την ονομασία Kreta (Κρήτη).
Στη συσκευασία του προϊόντος, υπάρχει και μια απεικόνιση με αθλητές να σκαρφαλώνουν πάνω σε ανεμόμυλους  της Μυκόνου…
Πηγή: paraskhnio.gr

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑ ΤΑ 21 ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΟΠΕΙ ΕΩΣ 40% ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

Οι ασφαλισμένοι σε 21 Ταμεία (του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ αλλά του ιδιωτικού τομέα) θα δουν το εφάπαξ τους να μειώνεται κατά 10 έως 40% αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει και σε αυτήν την περικοπή.
Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει -εκτός από την μείωση του πλαφόν στις συντάξεις στα 2400 ευρώ- την περικοπή του εφάπαξ που καταβάλλουν τα...
ασφαλιστικά Ταμεία με αιχμή εκείνα τα Ταμεία όπου το εφάπαξ είναι μεγαλύτερο από τις εισφορές των ασφαλισμένων ή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.



Μάλιστα, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και την αναδρομική ισχύ του μέτρου από 1-1-2012 ώστε να πάρουν μειωμένο εφάπαξ ακόμα και εκείνοι που έχουν ήδη βγει σε σύνταξη αλλά δεν έχουν πάρει το εφάπαξ τους.




Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έξι στα δέκα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα ενώ 21 Ταμεία χορηγουν εφάπαξ μεγαλύτερο κατά 2% έως 83% από τις εισφορές των ασφαλισμένων! Ο παρακάτω πίνακας που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είναι αποκαλυπτικός:Η περικοπή του εφάπαξ στα Ταμεία αυτά προβλέπεται στο Μνημόνιο, το οποίο ορίζει ότι τα ποσά των εφάπαξ που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει να είναι ανταποδοτικά, δηλαδή δεν μπορούν να ξεπερνούν τις εισφορές των δικαιούχων.


Η περίπτωση του ΤΠΔΥ


Ειδικά για το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) το οποίο είναι ελλειμματικό το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση του. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν την στιγμή εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις για χορήγηση εφάπαξ από αυτό το Ταμείο, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άμεσα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο χρόνος χορήγησης φτάνει ακόμα και τα 7 χρόνια.


Τα μέτρα που προτείνονται για το ΤΠΔΥ είναι:


Περικοπή του εφάπαξ κατά 15-22%
Επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση μέρους της της εισφοράς αλληλεγγύης
Αύξηση των απαιτούμενων ετών στα 25 χρόνια για την καταβολή του εφάπαξ
Αύξηση των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας με την υποχρεωτική υπαγωγή σε αυτό ακόμα και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των μετακλητών υπαλλήλων
http://www.iefimerida.gr/